Osim stanova Rusi i Ukrajinci u Beogradu traže još nešto: Potražnja veća od ponude!

12.04.2022

12:44

0

U Agenciji za nekretnine kažu da državljani Rusije najviše traže kancelarije na Novom Beogradu i u centru grada

Osim stanova Rusi i Ukrajinci u Beogradu traže još nešto: Potražnja veća od ponude!
pobednik (3) - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

U prethodnih mesec i po dana otvoreno je više od 300 firmi čiji su osnivači iz Rusije. Zbog toga je povećana i tražnja za kancelarijskim prostorom.

U Agenciji za nekretnine kažu da državljani Rusije najviše traže kancelarije na Novom Beogradu i u centru grada.

- Imate kancelarije koje su potpuno opremljene. Samo dođete sa lap-topom uđete i radite to. Možete na jedan dan da uzmete, a možete i na mesec ili dva. Rade u takvim kancelarijama svuda gde ih ima po gradu - kaže Nebojša Nešovanović iz CBRE nekretnina.

24sedam/M. Sh
 

U Srbiji ima ukupno 1.700 ruskih i ukrajinskih firmi. U prethodnih mesec dana osnovano je šest ukrajinskih. Međutim, ni novopridošli Rusi, a ni Ukrajinci nisu želeli pred kamere.

- Ako gledamo sve firme iz Ukrajine i Rusije, najviše se bave trgovinom na veliko, konsultantskim aktivnostima i programiranjem, a ako gledamo ove nove firme koje su osnovane od 24. februara, onda tu možemo reći da se najviše njih bavi računarskim programiranjem - navodi direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić.

Za sada je većina ruskih i ukrajinskih firmi kratkoročno zakupila kancelarijski prostor. Neke razmatraju mogućnost da ovde ostanu duže i nastave sa poslovanjem, s obzirom na to da su se raspitivali o poreskom sistemu, radnoj snazi, kvalitetu života, kažu u Agenciji za nekretnine. Brojke pokazuju da je praznih kancelarija još manje nego u decembru prošle godine.

Pexels
 

Nebojša Nešovanović naglašava da poslovni prostor nije jača strana Beograda jer je ostalo oko šest odsto nepopunjenog.

- To je jako malo, tu smo slabiji od konkurenata u Evropi, ali ako su se ove firme već kratkoročno odlučile za nas, nadamo se da će ipak i ostati na neki duži period - dodaje Nešovanović.

Nakon što su Rusiji uvedene sankcije zbog rata u Ukrajini, iz Ruske Federacije do sada je otišlo između 50 i 70 hiljada IT kompanija. Najviše ih je spas našlo u Gruziji i Jermeniji. Tačnih podataka o broju firmi koje su otišle iz Ukrajine nema.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike