Rusi nagrnuli u Beograd: Tri puta više ruskih turista nego prošle godine, plaćaju smeštaj i po nekoliko hiljada evra

11.05.2022

17:45

0

Godina 2022. glavnom gradu Srbije donela je rekordne brojeve kada je reč o turistima koji su prošli kroz Beograd

Rusi nagrnuli u Beograd: Tri puta više ruskih turista nego prošle godine, plaćaju smeštaj i po nekoliko hiljada evra
Beograd/Ilustracija - Copyright Profimedia

Srpska prestonica, kao jedna od značajnih metropola, iz godine u godinu uspeva da održi titulu zanimljive turističke destinacije mnogim gostima koji odluče da posete znamenitosti Beograda i osete duh i energiju njegovih stanovnika. 

Godina 2022. glavnom gradu Srbije donela je rekordne brojeve kada je reč o turistima koji su prošli kroz Beograd, ali i prespavali u njemu. 

Zanimljivo je da gosti, koji su najveći broj noćenja ostvarili u prva tri meseca 2022, potiču iz Rusije i Turske. 

24sedam/Goran Sivački
 

Prema rečima direktora Turističke organizacija Beograda Miodraga Popovića, turisti iz Ruske Federacije su od početka ove godine do marta ostvarili čak 58.958 noćenja, što predstavlja rast od 314 procenata u odnosu na 2021, za isti vremenski period. 

- U tom istom periodu Turci su ostvarili 41.531 noćenje. Ipak, kada saberemo goste iz regiona, plus Bugarsku i Grčku, njihov ukupan broj, naravno, prednjači - navodi za 24sedam Popović. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Miodrag Popović 

 

- Najveći broj turista je prošle godine u Beograd došao iz Turske, dok su Rusi bili na drugom mestu. Situacija je obrnuta ove godine, gosti iz Ruske Federacije su na prvom mestu - dodaje naš sagovornik.

Direktor TOB-a ističe da je 2021. bila godina velikih brojeva kada su ruski turisti u pitanju, kao i da je taj rast zabeležen i u 2022. 

24sedam/Goran Sivački
 

Na pitanje da li je sukob između Rusije i Ukrajine "kriv" za porast broja gostiju iz ovih zemalja, naš sagovornik navodi da ne može sa sigurnošću da tvrdi tako nešto, ali dodaje da su Srbija i Beograd Rusima ostali "zanimljiva destinacija zbog srpskog stava u odnosu na aktuelnu krizu".

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Rekord i u kategorisanju privatnog smeštaja

Prema podacima Sekretarijata za upravu sektora statistike Beograda, srpska prestonica je januara ove godine zabeležila 46.813 dolazaka turista, od kojih je 35.287 bilo stranaca, što je u odnosu na 2021. povećanje od 137 odsto.

Naročito je zanimljiv podatak da je Beograd 1. marta 2021. u privatnom smeštaju imao 2.760 smeštajnih jedinica. Na isti dan ove godine Beograd je raspolagao sa 8.920 smeštajnih jedinica.

Ovakav porast smeštajnih jedinica objašnjava se činjenicom da su vlasnici odlučili da kategorišu smeštaj koji izdaju turistima.

Zainteresovani su i za nekretnine?

Pixabay
 

Rusi u sve većem broju iznajmljuju nekretnine u Beogradu, traže dobro opremljene stanove i kuće, vrlo često i veoma luksuzne, najčešće sam centar grada, gde je i najskuplje, pa su spremni da plate i po nekoliko hiljada evra za mesečnu kiriju.

Cene rente nekretnina za koje se najviše interesuju stanovnici Rusije se kreću od 300 pa do nekoliko hiljada evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike