Žitelji Kaluđerice u strahu: Čopor pasa lutalica hara naseljem - "Nemoguće je živeti i pustiti decu na ulicu"

17.02.2023

07:20

1

Iz JKP "Veterina Beograd" su za medije rekli da su pokušali da provere da li su psi čipovani, ali im žena koja ih hrani to nije dozvolila

Žitelji Kaluđerice u strahu: Čopor pasa lutalica hara naseljem - "Nemoguće je živeti i pustiti decu na ulicu"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Stanovnici beogradskog naselja Kaluđerica već neko vreme žive u strahu i osećaju se nebezbedno zbog čopora pasa lutalica koji "hara" njihovim krajem.

Naime, prema informacijama koje su se pojavile na društvenim mrežama, žitelji ovog dela prestonice tvrde da jedna osoba koja živi u Ulici Branka Ćopića svakodnevno hrani pse lutalice i na taj način ih okuplja, te da je "nemoguće živeti i pustiti decu da se bezbrižno igraju".

Na video-snimku koji je objavljen na društvenim mrežama vidi se čopor pasa kako se igra ispred jedne od kuća u Ulici Branka Ćopića. 

Profimedia
 

U jednom trenutku dva psa kreću da reže jedan na drugoga, što kod građana izaziva strah da su spremni da napadnu i ljude.

- Ovo su sve životinje koje napadaju ljude i decu po ulici, čuva ih jedna osoba iz Branka Ćopića. Nemoguće je živeti i pustiti decu na ulicu. Prijavljivali, ali džaba - napisao je jedan od sugrađana u objavi na društvenim mrežama.

Iz JKP "Veterina Beograd" su za medije rekli da su pokušali da provere da li su psi čipovani, ali im žena koja ih hrani to nije dozvolila. O celom slučaju je obavešten i MUP.

Profimedia
 

Šta se dešava sa psima lutalicama?

Prilikom hvatanja napuštenih pasa na javnim površinama Grada Beograda zaposleni u JKP "Veterina Beograd" obavezno proveravaju da li su životinje obeležene mikročipom ili ne.

- Ako su obeležene, proverava se da li su životinje vlasničke, i ako jesu, uvidom u republičku bazu se utvrđuje telefon vlasnika, koji se odmah obaveštava da je pas nađen i da može da dođe da ga preuzme - nedavno su objasnili za 24sedam iz "Veterine Beograd".

Iz ovog javnog preduzeća ističu da ako uhvaćena životinja nije vlasnička, a obeležena je mikročipom, proverava se u gradskoj bazi da li je vakcina protiv besnila u roku. Ako nije, transportuje se u prihvatilište kako bi se vakcinisala.

Pixabay
 

- Napušteni psi koji nisu obeleženi i vakcinisani, a pronađeni su na javnim površinama transportuju se u Centar za sterilizaciju Rakovica, gde će biti pregledani, sterilisani, obeleženi i vakcinisani protiv besnila, u skladu sa Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Beograda, a u skladu sa Zakonom o dobrobiti Republike Srbije. Jedinka koja je sterilisana, obeležena mikročipom i plavom trakom, vakcinisana protiv besnila, vraća se na lokaciju sa koje je preuzeta, ukoliko je njeno ponašanje prihvatljivo za okolinu - pojašnjavaju iz nadležnog komunalnog preduzeća.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike