Kako studenti u Beogradu žive u domovima: Doručak, ručak i večeru plaćaju 266 dinara, a najviše se žale na dve stvari

26.10.2022

15:47

0

Povećanje cena smeštaja i ishrane, koje nisu menjane devet godine, bilo je neminovno - rekao je Vladimir Cvijović, zamenik direktora SCB

Kako studenti u Beogradu žive u domovima: Doručak, ručak i večeru plaćaju 266 dinara, a najviše se žale na dve stvari
Studentski dom "Lola" - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U cilju poboljšanja uslova za studente, Ustanova Studentski centar "Beograd" uvela je novu praksu da svake nedelje u drugom domu, u neposrednim razgovorima, studenti ukažu nadležnima čime su nezadovoljni i iznesu sugestije i predloge. 

Kako bi učinili da uslovi stanovanja i ishrane u domu budu još bolji, nadležni će se sa sudentima sastajati "oči u oči" i raditi na rešenjima, saopštila je danas Ustanova Studentski centar "Beograd".

Prvi na "dnevnom redu" bio je Studentski grad, s obzirom na to da se radi o najvećem akademskom kampusu na Balkanu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Direktor Ustanove SC "Beograd" Goran Minić, naveo je da nije imao dovoljno informacija sa terena o tome šta se stvarno dešava u domovima, zbog čega je to hteo da sazna lično od studenata.

Uz to je dodao da je tokom svih godina studija, stanovao najpre kao brucoš u Karabarmi, pa Studentskom gradu, tako da dobro zna šta znači živeti u domu.

- Prvo što smo uradili su klime i internet, nešto što je nama nedostajalo kada smo studirali. Mislim da su uslovi života drastično bolji, nego ranije. U proteklom periodu je najviše uloženo u sređivanje Studenskog grada, pre svega zbog Univerzijade koja je odložena - rekao je Minić.

Najviše primedbi studenti su imali na obaveštenje o poskupljenju usluga i termina kada će imati toplu vodu.

Tako je protekle nedelje probno topla voda, zbog aktuelne energetske situacije, isključivanja oko pola osam uveče, što je izazvalo nezadovoljstvo studenata jer nisu znali da će do toga doći.

Jadranka Popović, apsolvent Fakulteta veterinarske medicine, smatra da je komunikacija sa studentima jako važna, posebno iz razloga što niko nije znao da im kaže šta se dešava, što je izazvalo revolt kod nekih kolega.

24sedam/S.Š.
 

- Povećana je cena stanarine, a mi ne dobijamo bolju uslugu. Svesni smo situacije i da, ako bude bilo restrikcija, odnosiće se i na nas. Ali, važno nam je da imamo toplu vodu onda kada nam najviše treba od sedam do 10, od 14 do 17, od 20 do 24 časa - izjavila je ona.

Minić je naveo da je to bio samo probni period, kako bi se videlo kolike su uštede, kao i reakcije studenata, ali i da će se ubuduće uprava truditi da tople vode, tokom dana, bude onda kada je studentima najpotrebnija.

- Povećanje cena smeštaja i ishrane, koje nisu menjane devet godine, bilo je neminovno - rekao je Vladimir Cvijović, zamenik direktora SCB. 

Naveo je da doručak, ručak i večera zajedno koštaju 266 dinara, a na taj iznos, koji studenti plaćaju, država dotira još 230 dinara.

Za 497 dinara, potrebno je nabaviti namirnice, čija je cena skočila, sredstva za higijensko održavanje objekata, obezbediti mašine, kao i stimulacije za plate zaposlenih, koje su jako male i teško je naći radnike.

Uz to je istakao i da je paradoks da se, studenti na ekonomskim mestima retko žale, a na budžetskim koja su u proseku tri po puta jeftinija, često, navedeno je u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike