Šapić najavio premeštanje Zoo-vrta na Adu Safari: Novi vrt duplo veći od postojećeg, a mogao bi da bude gotov za tri godine (FOTO)

03.02.2023

10:33

0

Autor: R.M.

Šapić je najavio da će za više stotina porodica koje su naseljene na delu Ade Safari biti ponuđeno rešenje za stanovanje i da niko neće ostati bez krova nad glavom

Šapić najavio premeštanje Zoo-vrta na Adu Safari: Novi vrt duplo veći od postojećeg, a mogao bi da bude gotov za tri godine (FOTO)
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić 24sedam/Katarina Mihajlović

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je u planu da se Zoo-vrt iz centra Beograda izmesti na Adu Safari. 

- Ovde ima puno drveća i u centru smo grada. Duplo je veće od postojećeg. Ako se ne varam, površina koju smo mi planirali je 14 hektara a sadašnja je sedam. Mislimo da je to posle mnogih analiza najbolje rešenje...  - rekao je Šapić i dodao da ovo mogao da bude jedan od najlepših vrtova u Evropi jer bi se nalazio na obali reka, jezera a u centru grada.

Gradonačelnik je spomenuo i da zbog Zoo-vrta nikada nije sa UNESCO moglo da se uđe u ozbiljniju priču da se Kalemegdan zaštiti kao najveće kulturno-istorijsko dobro.

Šapić je podsetio da su postojali planovi da se izmesti na periferiju ili na Veliko ratno ostrvo, ali se ispostavilo da na ostrvu postoje česte poplave a da je za periferiju bolja opcija safari.

Gradonačelnik je najavio da će za više stotina porodica koje su naseljene na delu Ade Safari biti ponuđeno rešenje za stanovanje i da niko neće ostati bez krova nad glavom.

On nije precizirao koliko bi koštao novi zoo-vrt, jer je objasnio da će tek biti urađeni studija i projekat.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Najavio je i gradnju žičare i biciklističke staze koja bi spojila Adu Ciganliju i Novi Beograd.

- Na Skupštini ćemo doneti odluku o pešačko-biciklističkom mostu, koji treba sa novobeogradske strane da nas spoji sa Adom Ciganlijom i da je otvori za Novobeograđane, Zemunce, Surčince i čitav taj deo grada - rekao je on.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Šapić je dodao da će se paralelno gledati da se iskoristi jedan stari plan Savske žičare od pre desetak godina koja bi trebalo da ide od Delta sitija do Košutnjaka.

- To je trasa koja je prošla, a plan je usvojen. Pokušaćemo da iskostimo ne čitavu trasu, već prelazak  sa novobeogradske strane od Avgustina Neta na Adu Ciganliju i dobili još jedan vid komunikacije i mogućnosti da se dođe - rekao je gradonačelnik.

On je dodao da pešačko-biciklistički most, ako prođe na sledećoj sednici gradske skupštine, trebalo desetak meseci da se isprojektuje i godinu dana da se izvedu radovi, a možda bi već krajem 2024. ili početkom 2025. taj most mogao da bude u funkciji.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Što se tiče projekta beogradske žičare on bi trebalo da bude jednostavniji jer je plan već prošao. Nije velika trasa, treba samo da se pređe reka. Praktično bi imali iz Omladinskih brigada most, iz Avgustina Neta žičaru i to su dva vida nove komunikacije sa Adom Ciganlijom - rekao je on.

Zoološki vrt u Beogradu otvoren je 12. jula 1936. godine ispod tvrđave, na Kalemegdanu, pod pokroviteljstvom tadašnjeg gradonačelnika Vlade Ilića. Nekoliko puta je proširivan, ali je posle devastacije u Drugom svetskom ratu sveden na oko sedam hektara.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike