Baletan među saobraćajnim milicionarima: Ko je bio Jovan Bulj - legenda beogradskih trgova i "plešući policajac" (VIDEO)

03.02.2023

07:20

0

U narodu se jedno vreme pričalo da je završio višemesečni kurs baleta u Narodnom pozorištu u Beogradu i da je zato imao tako graciozne pokrete

Baletan među saobraćajnim milicionarima: Ko je bio Jovan Bulj - legenda beogradskih trgova i "plešući policajac" (VIDEO)
Jovan Bulj - Copyright Profimedia

Beograd i njegovi građani pre tačno 13 godine izgubili su policajca Jovana Bulja, koji je bio prepoznatljiv po svojim gracioznim pokretima prilikom regulisanja saobraćaja. 

Rođen 1938, Bulj je tokom sedamdesetih godina bio zaštitni znak jugoslovenske prestonice, koji je saobraćaj regulisao na izlasku iz Terazijskog tunela, kod Doma omladine, ali i na Terazijama. 

U narodu se jedno vreme pričalo da je završio višemesečni kurs baleta u Narodnom pozorištu u Beogradu i da je zato imao tako graciozne pokrete. Međutim, taj mit je razbijen kada se otkrilo da je završio Policijsku školu u Sarajevu, a za svoje pokrete je govorio da su mu se urezali od bavljenja sportom, ali i ljubavi prema poslu.

Da je bio vrlo voljen među svojima, govori i činjenica da je neretko bio gost na prijemima u Skupštini grada, pa čak i kod Josipa Broza Tita

Najinteresantniji trenutak njegove karijere bio je onda kada ga je na ulici zapazio gradonačelnik Londona koji je bio u poseti Beogradu. Impresioniran njegovim pokretima i izgledom, pozvao je Jovana u London. Tada je svoje umeće pokazao na čuvenom Pikadili trgu.

Veliki London i kraljica Elizabeta!

Profimedia
 

"Leteći" policajac je na poziv britanskih kolega svoje umeće prikazao i na londonskom Pikadiliju. A na Svetskom prvenstvu u gracioznom regulisanju saobraćaja Bulj je zauzeo treće mesto. 

Prilikom posete Londonu, čuveni beogradski policajac je bio predstavljen i kraljici Elizabeti.

Odlazak u ranu penziju

Titula legende beogradskih trgova nije dugo trajala, jer se Bulj penzionisao 1980, kada je imao tek 41 godinu.

Prvo su ga sklonili sa prometnih ulica na manje prometne, a onda su po gradu počele da kruže priče da ga tadašnja beogradska vlast ne voli jer je “privlačio previše pažnje i stvarao velike gužve oko sebe”. 

Po odlasku u penziju, Bulj je radio u trafici u Bloku 70, na Novom Beogradu. 

Nakon toga, zaposlio se kao čuvar parkinga ispred splavova na Savskom keju.

Preminuo je u Beogradu, 2010. godine u 71. godini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike