Poplave mnogima uništile kuće! Otkrivamo kako naplatiti štetu i ko to može da uradi preko "Infostana" (VIDEO)

07.07.2022

08:00

0

Svaka osiguravajuća kuća ima drugačiju ponudu za građane koji žele da osiguraju svoj dom

Poplave mnogima uništile kuće! Otkrivamo kako naplatiti štetu i ko to može da uradi preko "Infostana" (VIDEO)
poplave kisa bgd copy - Copyright Profimedia/Tanjug/Rade Prelić

Jako nevreme koje je pre dva dana pogodilo Beograd donelo je brojne probleme Beograđanima - automobili su plutali ulicama, saobraćaj je nekoliko sati bio u totalnom kolapsu, a voda je uspela da prodre i u prestoničke garaže, podrume, kuće i stanove.

Pojedinim sugrađanima je prilikom poplava pričinjena materijalna šteta u stanovima i kućama, te su novinari portala 24sedam istražili da li je i od koga moguće dobiti nadoknadu.

Naime, ukoliko su građani sami uplatili privatno osiguranje stana ili kuće, dobiće odštetu od osiguravajuće kuće sa kojom su potpisali ugovor.

- Ukoliko je stan ili kuća osigurana od poplava šteta može biti naplaćena. U većini osiguravajućih kuća osnovna polisa podrazumeva zaštitu od požara i udara groma. Da bi građani naplatili štetu nastalu prilikom poplava moraju da poseduju i dopunsku polisu, koja se kupuje uz osnovnu - rekli su za 24sedam iz Udruženja osiguravača Srbije. 

Kako su dodali, svaka osiguravajuća kuća ima drugačiju ponudu za građane koji žele da osiguraju svoj dom - od požara, udara groma, poplave, provalne krađe ili razbojništva...

- Sami birate kakvu polisu želite, tj. od kojih sve neprilika želite da zaštitite svoj dom. Postoji opcija da li želite da osigurate samo stan ili i stvari u njemu. Ukoliko nameštaj nije osiguran, a strada prilikom neke nepogode, neće vam biti isplaćena nadoknada. Različite su ponude na tržištu - kažu iz Udruženja osiguravača Srbije.

Profimedia
 

Okvirna cena osiguranja stana od 40 kvadrata, uključujući i zaštitu od poplava, iznosi od 4.000 do 6.000 dinara godišnje.

Pored opcije privatnog osiguranja stana, do pre nekoliko godina JKP "Infostan tehnologije" nudilo je građanima da, uz plaćanje Infostana, plate i osiguranje.

Sada ta opcija za nove korisnike usluga JKP "Infostan tehnologije" ne postoji, međutim, oni građani koji su nekada odabrali da plaćaju uz račun za Infostan i osiguranje, mogu i danas da naplate štetu.

- U skladu sa novim Zakonom o osiguranju i preporukama Narodne banke Srbije, ne postoji mogućnost uvođenja novih korisnika u naplatu osiguranja preko računa JKP "Infostan tehnologije", od januara 2016. godine - kažu za 24sedam iz JKP "Infostan tehnologije".

Ističu da je praksa naplate osiguranja duga preko 20 godina, a više od 200.000 korisnika se do navedenog perioda, u cilju zaštite svoje imovine dobrovoljno opredelilo da osigura domaćinstva.

- JKP "Infostan tehnologije" je omogućilo korisnicima osiguravajućih kuća da svi koji su se dobrovoljno osigurali, nastave da plaćaju osiguranje preko računa objedinjene naplate, pri čemu u svakom trenutku mogu da prekinu da se osiguravaju. Bez ispunjenja svih zakonom predviđenih procedura naše preduzeće nije u mogućnosti da  ulazi u ugovorne odnose sa osiguravajućim društvima radi uključenja novih korisnika u sistem osiguranja - rekli su iz nadležnog preduzeća.

Profimedia
 

Kako je za 24sedam objasnila sugrađanka Katarina Goranić, njoj je stan nekoliko puta do sada poplavljen.

- Kroz račun za Infostan sam pre više od 20 godina odabrala opciju da plaćam i osiguranje. Nekoliko puta do sada mi je pričinjena materijalna šteta u stanu i svaki put sam dobila nadoknadu - rekla je Katarina.

Šta ako u slučaju vremenske nepogode padne drvo i pričini materijalnu štetu?

U slučaju pričinjene materijalne štete prilikom pada drveta nadoknadu je moguće dobiti od JKP "Zelenilo Beograd".

Unsplash (Ilustracija)
 

- Ako stablo ili grana padne sa javne zelene površine, usled jakih udara vetra i sličnih vremenskih nepogoda, i tom prilikom dođe do materijalne štete ili telesnih povreda, neophodno je da građani pozovu naše preduzeće, gde će dobiti precizna uputstva za dalje korake - navode za 24sedam iz ovog komunalnog preduzeća.

Oni naglašavaju da njihovo preduzeće nadoknađuje isključivo štetu koja je nastala na površinama koje su u sistemu održavanja "Zelenila Beograda".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike