Beograd dobio 445. spomenik kulture: Crkva na najstarijem zemunskom trgu nosi prestižnu titulu

10.01.2023

18:01

0

Autor: 24sedam

Kamen temeljac za Crkvu Blažene device Marije u Zemunu položen je 1785. godine

Beograd dobio 445. spomenik kulture: Crkva na najstarijem zemunskom trgu nosi prestižnu titulu
Crkva Blažene device Marije - Copyright Beoinfo

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Vlada Republike Srbije utvrdila je Crkvu Blažene device Marije u Zemunu za kulturno dobro, a Beograd je na taj način dobio 445. spomenik kulture, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Kamen temeljac za Crkvu Blažene device Marije u Zemunu položen je 1785. godine, a 1794. godine je stavljena pod krov. Sledeće godine je podignut zvonik i osvećena crkva. Obnovljena je 1817. godine, a temeljno restaurirana sredinom XIX veka, kada je dobila novo kube zvonika.

Crkva je jednobrodna građevina sa poluobličastim svodom, apsidom i sakristijom na istočnoj strani i zvonikom iznad zapadnog ulaza. Oblikovana je u stilu klasicizma sa elementima baroka. Predstavlja svedočanstvo višekonfesionalnog sastava zemunskog stanovništva.

Najstariji zemunski trg na kojem se crkva nalazi nastao je planski, u vreme intenzivnije izgradnje Donjeg grada, prema zamisli vrhovnog komunitetskog inspektora Tadeusa Esterajhera.

Crkva Blažene device Marije u Zemunu ima kulturno-istorijske i arhitektonsko-urbanističke vrednosti u kontekstu beogradskog spomeničkog nasleđa. Predstavlja markantno obeležje i značajnu spomeničku vrednost prostorne kulturno-istorijske celine Staro jezgro Zemuna, koja je proglašena za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju 1979. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike