Vukov spomenik vraćen na staro mesto: Završena restauracija u vajarskom ateljeu u Smederevu - evo kako sada izgleda (FOTO)

26.12.2022

13:53

0

Autor: 24sedam

Skulptura, kao i livena slova oprani su spolja i iznutra neabrazivnim metodama i odstranjeni su stari korodirani ankeri

Vukov spomenik vraćen na staro mesto: Završena restauracija u vajarskom ateljeu u Smederevu - evo kako sada izgleda (FOTO)
Vukov spomenik - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Bronzana skulptura Vuka Stefanovića Karadžića vraćena je ovog jutra na postament na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove.

Posle velikih i uspešnih rekonstrukcija Spomenika Pobedniku i Spomenika zahvalnosti Francuskoj, stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda prvo je izradila Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću u 2019, a Grad Beograd je za ovu godinu opredelio sredstva za izvođenje radova u visini 11 miliona dinara, čime su se stekli uslovi da počnu radovi.

 

 

Skulptura je pre manje od dva meseca preneta u Smederevo radi sanacije u ateljeu dr Zorana Kuzmanovića.

Skulptura, kao i livena slova oprani su spolja i iznutra neabrazivnim metodama i odstranjeni su stari korodirani ankeri.

Delo srpskog vajara

Spomenik Vuku Karadžiću otkrivena je 7. novembra 1937. godine, povodom 150-godišnjice Vukovog rođenja, a delo je značajnog srpskog vajara Đorđa Jovanovića. 

Vukov spomenik je jedan od najznačajnijih javnih spomenika u Beogradu. Koncipiran je po kanonima akademske umetnosti koja počiva na naturalizmu i verizmu, kao i na idealizaciji subjekta. 

Na spomeniku, Vuk Karadžić je prikazan u donekle hijeratičnom i statičnom, sedećem stavu. Noge su mu prekrivene teškom draperijom, a u desnoj ruci je knjiga koju Vuk drži naslonjenu na koleno. Dinamika je naglašena blago rotiranim pokretom glave. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike