Vesić o proglašenju Sava centra za kulturno dobro: Neće moći šraf da bude zamenjen bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika

12.04.2021

17:24 >> 16:52

0

Autor: J. V.

Podsetio da je taj objekat posle više pokušaja prodat, kao i da je, kada je Grad oglasio tender, navedeno da je u toku proces proglašenja Sava centra za kult

Vesić o proglašenju Sava centra za kulturno dobro: Neće moći šraf da bude zamenjen bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika
Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Proglašenje Sava centar za kulturno dobro znači da prilikom rekonstrukcije tog objekta ništa neće moći da bude urađeno bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je na konferenciji u Starom dvoru, odgovarajući na pitanja novinara, naveo da je Grad dao predlog da se Sava centar proglasi kulturnim dobrom.

Podsetio da je taj objekat posle više pokušaja prodat, kao i da je, kada je Grad oglasio tender, navedeno da je u toku proces proglašenja Sava centra za kulturno dobro.

– To znači da tamo, prilikom rekonstrukcije, neće moći šraf da bude zamenjen bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture, to jest da će sve biti sačuvano – istakao je Vesić i dodao da su postojale razne priče u javnosti kako će tamo da se pravi hotel.

Pročitajte još:

Naveo je da kulturno dobro, kao i svugde u svetu, može da bude i u državnom i u privatnom vlasništvu, ali da se zna kako se njime rukovodi.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković rekla je da su zaposleni u toj ustanovi radili na proučavanju tog objekta i dodala da je zbog svih njegovih estetskih, funkcionalnih i istorijskih vrednosti urađen predlog odluke da se proglasi za kulturno dobro, koji je dostavljen Vladi Srbije.

– Vlada, koja ima izuzetnu naklonost prema spomeničkom nasleđu Beograda, pored Sava centra istog dana je utvrdila i jednu prostornu kulturno-istorijsku celinu za spomenik kulture, a to je Smiljanićeva ulica – rekla je Vučković.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi