Beograđani su na ovo čekali godinama! Grade se podzemne garaže - da li će problem parkiranja u prestonici biti rešen?

08.04.2022

19:00

0

U centru grada, ali i u drugim delovima prestonice pronaći slobodno parking-mesto postalo je misaona imenica

Beograđani su na ovo čekali godinama! Grade se podzemne garaže - da li će problem parkiranja u prestonici biti rešen?
Podzemne garaže (1) - Copyright Beoinfo/JKP "Parking servis"

Pronaći slobodno parking-mesto u Beogradu odavno je postalo "misaona imenica", pogotovo u centru grada, ali ni u drugim delovima prestonice situacija nije drugačija, te su gradski čelnici najavili izgradnju dve nove podzemne garaže - ispod SC "Pinki" u Zemunu i kod Hrama Svetog Save u Skerlićevoj ulici.

Naime, pre nekoliko dana raspisan je javni tender za izgradnju podzemne garaže u Skerlićevoj ulici na Vračaru, dok je tender za izgradnju parkirališta ispod "Pinkija" nedavno završen.

Kako su za 24sedam objasnili iz JKP "Parking servis", planirano je da se garaža na Vračaru prostire na površini od 11.660 kvadratnih metara, raspoređenih na tri podzemna nivoa.

- Garaža će se nalaziti između Narodne biblioteke Srbije i Skerlićeve ulice iz koje će imati po dva ulaza i izlaza. Imaće ukupno 348 parking-mesta, od čega je 20 predviđeno za vozila osoba sa invaliditetom. Planirano je da garaža ima i dva lifta, čije su dimenzije prilagođene kretanju osoba sa invaliditetom, a nalaziće se u neposrednoj blizini mesta za parkiranje njihovih vozila, kao i u blizini naplatnih stanica - navode iz "Parking servisa".

Otvaranje ponuda za ovaj projekat zakazano je za 9. maj, a radovi bi trebao da počnu početkom sledeće godine. 

Zasad nije poznato koliko će radovi na izgradnji ovog parkirališta trajati, niti koliko će koštati.

Garaža u Zemunu imaće 150 parking-mesta

Tender za izgradnju podzemne garaže ispod SC "Pinki" je završen i u toku je procedura potpisivanja ugovora sa izabranim izvođačem radova.

- U planu je da podzemna garaža "Pinki" bude izgrađena ispod sadašnjeg platoa SC "Pinki" u Zemunu, na površini od oko 5.500 kvadratnih metara, sa jednom podzemnom etažom. Garaža će imati ulaz iz ulice Gradski park, a izlaz na Nemanjinu ulicu. Nakon izgradnje garaže u planu je i uređenje platoa iznad nje, koji se godinama koristi kao divlјi parking. Plato će biti kompletno sređen i delom će biti uređen kao zelena površina, a delom kao prostor za pešake - rekli su za 24sedam iz JKP "Parking servis".

Dalje navode da će garaža imati 150 parking-mesta, od kojih je osam predviđeno za vozila osoba sa invaliditetom koja će se, radi njihovog lakšeg kretanja, nalaziti u blizini ulaza/izlaza i pešačkih staza.

Prema informacijama iz medija, vrednost ovog projekta iznosi oko 700 miliona dinara.

Na Vračaru u planu izgradnja još dve nove garaže

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je nedavno izgradnju novih podzemnih garaža ispod Kalenić pijace i Beogradskog dramskog pozorišta.

- Izgradnja tri podzemne garaže na Vračaru će doneti više od 1.000 parking-mesta, što je za ovaj deo prestonice neophodno - ukazao je Vesić.

Prva podzemna garaža otvorena 2005.

Prva javna podzemna garaža u Beogradu otvorena je 2005. godine ispod Pionirskog parka.

Radovi na izgranji počeli su u martu 2003. godine, a iako je bilo planirano da se posao privede kraju do proleća iduće godine, rokovi su nekoliko puta bili probijeni.

Beograđani su tako po prvi put dobili javno parkiralište pod zemljom sa 461 mestom na tri nivoa i 14.000 kvadrata, a čitava investicija vredela je između 350 i 450 miliona dinara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike