Početak kraja gotovo četiri veka duge turske vladavine! Kako su Karađorđe i ustanici oslobodili Beograd 1806. godine

13.12.2022

18:30

0

Prve čarke dogodile su se 1804. kad su ustanici zauzeli položaje na području Topčidera

Početak kraja gotovo četiri veka duge turske vladavine! Kako su Karađorđe i ustanici oslobodili Beograd 1806. godine
Oslobođenje Beograda - Copyright Profimedia

Posle dvoipogodišnje opsade, 13. decembra 1806. godine, jurišom oko 25.000 vojnika i 40 topova oslobođen je Beograd.

Srpski ustanici na čelu s Karađorđem od prvih dana ustanka 1804. razrađivali su plan o zauzimanju, odnosno oslobođenju Beograda. Međutim, prve čarke dogodile su se tek dve godine kasnije, kad su ustanici zauzeli položaje na području Topčidera. 

U međuvremenu, za te dve godine Karađorđe je nizao pobede, a već u junu Turska je bila prisiljena da sklopi primirje s ustanicima. Komandant turskog garnizona u Beogradu osioni Alija-aga Gušanac napisao je gotovo s divljenjem vođi ustanka Đorđu Petroviću:

Profimedia
 

- Tvoje su pobede neobične i divne. To je zaista jedini primer da je raja pobedila vojsku mojega sultana i gospodara.

Ustanici opkolili Beograd

Zaštićen dobrim utvrđenjem Beogradske tvrđave, turski komandant se nadao da će se srpski narod uskoro smiriti, međutim, polovinom 1806. ustanici su počeli da napadaju Beograd sa svih strana. 

Sredinom novembra te godine u okolini Beograda je bilo oko 25.000 srpskih vojnika i 40 topova, dok je broj topova na turskoj strani bio oko 300. 

Profimedia
 

Posade turskih topova su uglavnom činile pristalice dahija i Alije Gušanca, koji je došao da pomogne beogradskim Turcima u odbrani Beograda. U odbrani Beograda je učestvovao određen broj hrišćana. Neki od njih su prebegli na srpsku stranu, među kojima je bio i buljubaša Konda.

Bio je to početak kraja gotovo 380 godina duge turske vladavine u Beogradu.

Glavni napad na Beograd

Profimedia
 

Glavni napad na Beograd se dogodio 30. novembra 1806. godine.

Rešeno je da se gradu prilazi u tišini i da se koristi hladno oružje. Konda i Uzun-Mirko sa svojim ljudima su prišli Sava-kapiji, gde ih je turska straža pustila u grad, jer je pomislila da su to Turci.

Oni zatim ubijaju stražare, a ustanici prodiru u grad. Turci ubrzo otvaraju vatru iz vatrenog oružja, što je podiglo uzbunu u gradu. 

Borba je trajala celu noć i tom prilikom je poginuo i Vasa Čarapić, vojvoda i komandant vojske Gročanske nahije. Već oko 10 sati ujutru, Beograd je bio u rukama ustanika. U gradu je ostao Sulejman-paša kao predstavnik turske vlasti, ali je i on već 27. decembra 1806. napustio grad zajedno sa svojom pratnjom.

Beograd je od tada bio slobodan sve do ponovne turske okupacije 1813. godine. Tek 18. aprila 1867. Turci su sasvim evakuisali grad na Kalemegdanu, a turska zastava, znak osmanskog suvereniteta, tada je zauvek skinuta s Beogradske tvrđave.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike