Nema više "šaltanja" po domovima zdravlja: Kovid ambulante na samo dve lokacije u Beogradu, a evo kako izgleda nova procedura

29.11.2022

18:10

0

Na teritoriji Beograda od ponedeljka, 28. novembra, aktivne su samo kovid ambulante na dve lokacije - na Paliluli i u Zemunu

Nema više "šaltanja" po domovima zdravlja: Kovid ambulante na samo dve lokacije u Beogradu, a evo kako izgleda nova procedura
Kovid ambulanta/Ilustracija - Copyright AP Photo/Czarek Sokolowski

Vest da se većina kovid ambulanti u glavnom gradu zatvara naišla je na iznenađenje velikog broja Beograđana, koji nakon skoro tri godine otkako je počela pandemija koronavirusa, napokon mogu malo da odahnu.

Na teritoriji Beograda od ponedeljka, 28. novembra, aktivne su samo kovid ambulante na dve lokacije - na Paliluli i u Zemunu, od nekadašnjih ukupno 175 ambulanti. 

Kako je za 24sedam objasnio direktor Doma zdravlja "Palilula" dr Aleksandar Stojanović, svi koji imaju simptome kovida dolaze isključivo na gore pomenute lokacije radi daljeg testiranja i pregleda. 

Printscreen/Youtube/TV Happy
Direktor Doma zdravlja "Palilula" dr Aleksandar Stojanović

- Iz Ministarstva zdravlja smo dobili dopis da će od ponedeljka, 28. novembra, u Beogradu biti dežurne samo dve ambulante. To znači da svi građani koji imaju simptome kovida mogu da dođu na Palilulu i u Zemun - naveo je on za 24sedam

Dr Stojanović kaže da se ambulante na opštini Palilula nalaze u Knez Danilovoj ulici broj 16 i u Borči, dok se druga kovid ambulanta nalazi u Zemunu. 

Takođe, ove dežurne kovid ambulate rade svakim danom (i vikendom) od sedam ujutru do 17 sati. 

Kako izgleda procedura?

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Kako je za 24sedam objasnio dr Stojanović, pacijenti koji sumnjaju da imaju simptome prvenstveno moraju da idu u svoj, matični dom zdravlja, da bi njihov lekar ocenio da li imaju koronavirus. 

- Ukoliko lekar utvrdi da pacijent ima kovid, onda on dolazi ili kod nas ili u ambulantu u Zemunu, gde doktori dalje rade preglede i sve potrebne kovid testove - objasnio je dr Stojanović.

Naš sagovornik napominje da pacijenti koji imaju temperaturu i koji su sasvim sigurni da su zaraženi kovidom-19, direktno mogu doći u dežurne ambulante. To znači da oni ne moraju prvo ići kod lekara opšte prakse u svoj dom zdravlja. 

Zemun i Palilula - dve najveće opštine 

Zoltan Balogh/MTI via AP)
 

Na pitanje zbog čega je ministarstvo izabralo baš ove dve opštine gde će se nalaziti dežurne kovid ambulante, dr Stojanović kaže da je razlog tome jer su Zemun i Palilula dve najveće opštine u Beogradu.

- Zemun pokriva i istoimenu opštinu i Novi Beograd, a mi Zvezdaru i Voždovac - zaključio je dr Stojanović za 24sedam.

Nekada "Štark arena" bila puna

Na teritoriji Beograda od početka pandemija radilo je ukupno 175 kovid-ambulanti.

Kada je to bilo najpotrebnije, čak je i "Štark Arena" služila kao ogromna kovid bolnica u kojoj su bili smešteni pacijenti zaraženi korona virusom. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike