Sto autobusa na gas "krstari" Beogradom: Četiri gradske linije pojačane sa novim vozilima

28.11.2022

14:06

0

Autor: 24sedam

Reč je o zglobnim vozilima koja imaju kapacitet od 150 mesta, od kojih je 38 za sedenje

Sto autobusa na gas "krstari" Beogradom: Četiri gradske linije pojačane sa novim vozilima
Autobusi na gas - Copyright Beoinfo

Sto novih autobusa s pogonom na zemni gas uključeni su na pet najfrekventnijih i najopterećenijih linija u Beogradu, rekao je jutros direktor JKP GSP "Beograd" Zoran Šarac.

Reč je o zglobnim vozilima koja imaju kapacitet od 150 mesta, od kojih je 38 za sedenje.

Prema praćenju Sekretarijata za javni prevoz, kako je Šarac objasnio za Tanjug, najfrekventnije i najopeterećenije linije koje prolaze kroz centar grada, a na kojima su uvedena nova vozila su 17, 23, 65 i 88.

24sedam/Luka Đorđija Talevski
 

- S novim autobusima menjamo stara dotrajala vozila i na taj način popravljamo kvalitet javnog prevoza u Beogradu. Popravljamo pouzdanost realizacije pojedinih polazaka, ne samo na ovim linijama, već i drugim. Zagađenost vazduha je daleko manja, kao i buka, vozačima je udobnije da voze nova vozila, korist je i u razlici cene gasa i dizela - rekao je Šarac.

On je objasnio da nova, zglobna vozila, imaju i prostor za smeštaj kolica za invalide, smeštaj kolica za bebe, kao i mehaničke rampe za invalide, zatim odlično grejanje unutar vozila, sistem za hlađenje.

24sedam/Luka Đorđija Talevski
 

U motornom prostoru, dodaje, nalazi se sistem za detekciju i gašenje požara i u zoni svih vrata postoje kamere, pa vozač može na ekranu ispred sebe uvek da vidi kakva je situacija sa ulaskom i izlaskom putnika i da na vreme zatvori vrata.

Što se tiče punjenja gasa, Šarac kaže da GSP trenutno ima dogovor sa četiri stanice.

- To su Cerak, Novi Banovci, Zmaj i Bogoslovija - rekao je on.

Šarac je naglasio da je nakon uključenja ovih 100 vozila trenutno autobuski deo voznog parka star oko sedam i po godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike