Dobre vesti za beogradski aerodrom: Poznato kada će biti otvorena nova zgrada "Nikole Tesle"

13.11.2022

14:46

0

Vesić je dodao da to omogućava dalji razvoj naše nacionalne avio kompanije "Er Srbije" i turizma

Dobre vesti za beogradski aerodrom: Poznato kada će biti otvorena nova zgrada "Nikole Tesle"
Copyright Prinstcreen/Youtube

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je danas da će do kraja godine aerodrom "Nikola Tesla" dobiti novi terminal površine 50.000 kvadratnih metara.

- Time ćemo ispuniti uslov da do 2030. aerodrom može da primi 10 miliona putnika. Važno je da će koncesionar (francuska kompanija "Vansi") izvršiti svoju obavezu i za prvih pet godina investirati 732 miliona evra, čime dobijamo nov aerodrom koji prima veći broj putnika, jer mu je kapacitet pre koncesije bio do 5,5 miliona putnika - rekao je Vesić za Tanjug.

Pixabay
 

Dodao je da to omogućava dalji razvoj naše nacionalne avio kompanije "Er Srbije" i turizma, kargo centara i svega ostalog što ide uz aerodrom.

- Za turizam je veoma važno da imate dobru vazdušnu vezu sa drugim delovima sveta, a u našem slučaju pre svega sa Evropom. To nam "Er Srbija" omogućava, jer počinje da leti za Kinu i za Čikago, tako da se pokazalo da je ta koncesija bila pravi potez, jer ćemo dobiti novi, moderan aerodrom, koji će generisati mnogo više novca nego sama aerodromska zgrada, od preleta i svega drugog - naveo je Vesić.

On je napomenuo da proširenje aerodromske zgrade u Surčinu i povećanje broja letova i putnika donose i veći kargo saobraćaj i da je to jedan od razloga zbog kojih je država osnovala preduzeće "Aerodromi Srbije".

- Ima nekoliko aerodroma u Srbji koji će biti više kargo aerodromi, preko kojih će pre svega poljoprivredni proizvodi biti lako i brzo transportovani u sve delove sveta da ne bi propadali, jer je tu brzina odlučujuća - rekao je ministar.

Vesić je naglasio kako je veoma srećan što je proširenje beogradskog aerodroma omogućilo da država razvija i druge aerodrome, kao što su Lađevci, Ponikve i Niš, koji će biti veoma značajni za razvoj privrede.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike