"Retko kad smo ga viđali, ali kad jesmo, uvek je sa sobom nosio gitaru": Komšija iz Bloka 23 otkriva kakav je bio Milan Mladenović (FOTO)

09.11.2022

07:15

0

Prema rečima njegovog komšije, Milan je u Ulici Milutina Milankovića broj 28 živeo sa roditeljima, na 12. spratu zgrade

"Retko kad smo ga viđali, ali kad jesmo, uvek je sa sobom nosio gitaru": Komšija iz Bloka 23 otkriva kakav je bio Milan Mladenović (FOTO)
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

"Retko kad smo ga viđali, ali onda kad jesmo, uvek je sa sobom nosio gitaru"

Ovim rečima je Milana Mladenovića, doživotnog dečaka, koji je ponajviše ostao upamćen kao frontmen grupe "Ekatarina Velika", opisao njegov stariji komšija iz Bloka 23.

Na 28-godišnjicu smrti Milana Mladenovića, postavljena je spomen-ploča na zgradi u kojoj je pevač živeo od 1973. do 1994. godine, u Bloku 23, na Novom Beogradu.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Osim njegovog imena i prezimena, kao i datuma rođenja i smrti, uklesan je i deo stiha pesme EKV "Zemlja": 

- U svakom porazu ja sam video deo slobode, i kada je gotovo za mene, znaj, tek tada je počelo. 

24sedam/Nenad Vujanović
 

Prema rečima njegovog komšije, Milan je u Ulici Milutina Milankovića broj 28 živeo sa roditeljima, na 12. spratu zgrade. 

- Nikada nije pravio buku niti žurke u stanu, jedva da smo ga i viđali, a kada jesmo, sa sobom je uvek nosio gitaru. Živeo je sa roditeljima na 12. spratu. Bio je tih, miran, nije bio neki galamdžija - kaže Milanov komšija za 24sedam.

24sedam/Nenad Vujanović
Milanov komšija iz zgrade 

Komšija kaže da je nakon njegove smrti, 1994. godine, svake subote i nedelje gledao njegovu majku kako mu odlazi na grob. 

- Njegove roditelje sam upoznao 1985, kada sam se doselio u ovu zgradu. Nekada sam radio u Vojnom stambenom, pa su me ljudi  jurili za kupovinu stanova. Njegova majka je bila iz Makarske, a otac iz Kruševca. Bili su divni ljudi, dobre komšije - kaže naš sagovornik. 

Kako kaže, danas skoro niko i ne zna ko je bio Milan Mladenović, čija se spomen-ploča nalazi na ulazu njihove zgrade. 

- Komšije su se izmenile, veliki broj stanara su mladi ljudi koji i ne znaju ko je Milan bio. Nedavno me je neki dečko pitao: "Ko je to na ploči?" Samo sam se nasmejao - priča za 24sedam Milanov komšija. 

Spomen-ploča u Bloku 23

24sedam/Nenad Vujanović
 

Spomen-ploča je postavljena 5. novembra, na 28-godišnjicu njegove smrti. 

Ploču je otkrila predstavnica Zadužbine Maja Maričić, koja je okupila prijatelje Milana Mladenovića i stanare zgrade, njegove nekadašnje komšije.

Spomen-ploča je autorsko delo umetnice Lane Vasiljević, veličine je 75 puta 50 centimetara i izrađena je od aluminijuma.

Postavljena je naporima Zadužbine, uz pomoć i podršku Skupštine stanara Bulevara Milutina Milankovića 28, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Sekretarijata za kulturu Beograda.

Ko je bio Milan Mladenović?

Da je danas živ, Milan bi imao 64 godine. Ne znamo šta bi radio, ni čime bi se bavio.

Krajem sedamdesetih godina osnovao je svoj prvi bend "Limunovo drvo", da bi posle nekoliko godina nastao njegov prvi značajniji sastav - "Šarlo Akrobata".

Bend se raspao zbog nesuglasica, a Milan je napravio novu grupu "Katarina II", koja je potom promenila ime u "Ekatarina Velika".

U avgustu 1994. godine, nakon nastupa "Ekatarine Velike" na festivalu u Budvi, Milan je prebačen u bolnicu, gde mu je konstatovan rak pankreasa. 

24sedam/Nenad Vujanović
 

Posle tri meseca borbe, 5. novembra 1994, preminuo je u 36. godini, i sa svega 35 kilograma.

O njegovoj smrti se pričalo naširoko, spekulisalo se i da je koristio opijate. Njegovom smrću "Ekatarina Velika" je prestala da postoji.

Milan je sahranjen je na Novom groblju. 

Frontment grupe EKV je dobio ulice u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, a u Beogradu, pored ulice, plato ispred beogradskog Doma omladine u centru grada nosi njegovo ime.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike