Kao da je bio pored mene: Kako je nastala spomen-ploča posvećena Milanu Mladenoviću

06.11.2022

09:01

0

Obeležje je istaknuto na zgradi u kojoj je legendarni muzičar nekada stanovao

Kao da je bio pored mene: Kako je nastala spomen-ploča posvećena Milanu Mladenoviću
Spomen ploča posvećena Milanu Mladenoviću - Copyright Promo/Ivan Šijak

Vajarka Lana Vasiljević izjavila je da je bilo emotivno, teško, lepo i izazovno raditi na juče otkrivenoj spomen ploči posvećenoj muzičaru Milanu Mladenoviću (1958-1994).

Vasiljevićeva je istakla da je sa vajarske strane bilo teško raditi plitki reljef u poluprofilu sa fotografije, jer Mladenovića nije lično poznavala, premda je išla na koncerte Ekatarine Velike i njihovo stvaralaštvo je obeležilo njenu mladost.

Foto/Aleksandar Kujučev
 

- Slušala sam stalno njegovu muziku, razmišljala o tome, i kao da je bio pored mene - rekla je umetnica o radu na obeležju koje je od juče istaknuto na zgradi u kojoj je nekada Mladenović stanovao.

Obeležje na ulazu u Bulevaru Milutina Milankovića 28, na Novom Beogradu, otkriveno je simbolično 5. novembra, na dan smrti Milana Mladenovića, a sadrži reljef sa likom legendarnog muzičara, kao i deo stihova pesme „Zemlja“ Ekatarine Velike:

"U svakom porazu ja sam video deo slobode, i kad je gotovo za mene, znaj, tek tad je počelo".

 

 

- Stihovi pokazuju duh, borbenost, želju za pobedom pravih vrednosti i kao da su himna onog vremena - ocenila je vajarka.

Lana Vasiljević je otkrila da je pokušavala da Mladenovića sagleda sa više fotografija i video snimaka, dok je konačan rad nastao na osnovu jedne fotografije Aleksandra Kujučeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike