Šta još hoće beogradski taksisti? Nema ih na poziv, varaju putnike, ne izdaju račune i još traže veće cene!

04.11.2022

20:55

2

Autor: R.M.

Start bi poskupeo za 50 dinara, a cene usluga za 22,4 odsto

Šta još hoće beogradski taksisti? Nema ih na poziv, varaju putnike, ne izdaju račune i još traže veće cene!
taxi taksi - Copyright Pixbay

Poslednjih nekoliko nedelja u Beogradu je maltene nemoguće dobiti taksi vozilo na poziv, pa se vrlo često dešava da korisnici zovu i više od pola sata razna udruženja kako bi došli do vozila.

Iako je ovo važilo nekada samo za neke delove grada koji nisu toliko prometni, sada se situacija dešava i u samom centru.

- Pre nekoliko dana sam tražio taksi kod Tašmajdanskog parka. Više od 20 minuta sam okretao udruženja, i to najveća, da bi neko primio poziv. A onda sam čekao dodatnih pet. Tako da skoro pola sata sam jurio taksi. Bolje da sam seo na gradski prevoz, već bi bio tamo gde sam se zaputio dok je taksista došao - ispričao je za 24sedam izrevoltirani Marko Đ. sa Vračara.

Dodao nam je da mu se još gora situacija desila na Novom Beogradu kada je trebalo da se vrati sa nekog koncerta. 

- Nekoliko taksija je čekalo ispred hale, ali su oni brzo otišli sa putnicima. Prvo sam mislio da će doći još neki, ali nije. A onda sam odlučio da ih pozovem. Nećete verovati, ali sat i po vremena sam okretao nekoliko najvećih udruženja! I niko nije hteo da prihvati vožnju! Pritom, to nije neki zabačeni deo grada, već veliki bulevar. Onda je slučajno naišao jedan taksista, i zaustavio sam ga na ulici. Da stvar bude gora, u nekim udruženjima koja na sajtovima tvrde da im kol servis radi čitavu noć, zapravo se niko nije ni javljao! - rekao je Marko Đ.

Pixbay
Taksi

Ali mnogi zaboravljaju da i samo zvanje taksi kol-centara košta! Naime, dok čekate da vam operater javi prođe dva do tri minuta. Dakle, naplate vam 10-20 dinara! Ponekad čak i više.

A ako pozovete nekoliko taksi operatera, jer kod prvog nista uspeli da nađete slobodno vozilo, onda vas samo zvanje taksija može koštati i stotinak dinara! Naravno, ovo vam niko neće odbiti od računa za vožnju.

Ista relacija ne košta isto

Takođe, nije retko da se građani žale kako za istu relaciju plate različitu cenu. Ponekad i za trećinu veću.

Naš portal je nedavno pisao o slučaju naše sugrađanke, koja je imala neprijatnu situaciju kada joj je vozač naplatio veću cenu od uobičajne. Zapravo, taksista je uključio drugu, skuplju tarifu.

- U pitanju je bio "samostalac" taksi sa belom tablom, ali i TX tablicama. Oni nemaju matičnu firmu, ali moraju da poštuju cene koje je raspisao grad. Umesto 500 dinara, koliko me obično košta taksi na toj relaciji, naplatio mi je skoro 650 dinara sa uključenom drugom tarifom - navodi ona.

Na kraju vožnje S. Đ. je, kako dodaje, pitala taksistu zašto je uključena druga tarifa i kako je vožnja skuplja za 150 dinara. 

- Dobila sam odgovor: "Vozim za 20 dinara skuplje zbog nastale situacije" - objasnila je ona. Kada odbila da platu veću cifru, taksista je bio grub prema njoj i isterao je iz vozila.

Neugodnu scenu sa taksistima je nedavno imala i naša poznata pevačica Sara Jo.

Ona je na društvenim mrežama opisala da je pozvala taksi operatera, koga inače najčešće zove, i naglasila da će u vozilu sa njom biti i njen mali pas. Ali je onda dobila salvu uvreda.

- "Gospodin" je hteo da nas izbaci iz vozila iako je naglašena vožnja sa psom. Uz to smo, apsolutno bez razloga, dobili gratis urlanje i vređanje jer, eto, hvala Bogu da sam se setila da snimim makar deo obraćanja jer je u nekom trenutku njegova reč bila protiv moje - pozvao je centralu kako bi se požalio na klijenta i njenu "džukelu" - napisala je ona u postu.

Takođe, nije retko da Beograđani taksi koriste u službene svrhe. Naravno, nije obavezno da nekom naglasite da se radi o službenoj vožnji. Međutim, vrlo je moguće da će vam se desiti da taksista ne izda čak ni blok račun iako imaju obavezu za to.

M. M./ATAImages
Taksi (ilustracija)

Zbog čega je vožnja u Beogradu skuplja nego u drugim gradovima?!

Inače, taksisti su jedna od retkih delatnosti koja nije u obavezi da ima fiskalnu kasu.

A ono što najviše "žulja" građane su cene taksi usluga. Zapravo, taksi usluge u Beogradu su među najskupljima u Srbiji iako njihove kolege iz ostalih gradova plaćaju gorivo po istim cenama, voze slična kola i generalno imaju gotovo iste uslove rada.

Tako su u ovom gradu ove godine smanjili čak cene usluge i vratili ih na one iz 2016. godine.

Start je u odnosu na Beograd jeftiniji skoro tri puta i iznosi oko 90 dinara, a cena za pređeni kilometar je više nego dva puta jeftinija i iznosi 44 dinara.

Jeftiniji taksi ima i Novi Sad kao i mnogi drugi gradovi.

Ali uprkos svemu ovome, taksisti traže da cena njihovih usluga bude još veća!

Tako je Savez auto-taksi udruženja Srbije uputio zahtev Sekretarijatu za javni prevoz za poskupljenje cena taksi usluge za 22,4 odsto, a ako se to desi start bi umesto sadašnjih 220 bio 270 dinara.

Poskupela bi i prva tarifa sa 80 na 96, a druga bi skočila sa 100 na 116 dinara po pređenom kilometru.

Što se tiče treće tarife umesto 160 bila bi 192 dinara, a sat čekanja bio bi skuplji za 300 dinara i iznosio bi čak 1.200 dinara.

Taksisti ove zahteve potkrepljuju činjenicom da je trenutna inflacija u zemlji 14 odsto, ali i da im je od pređašnjeg poskupljenja, početkom ove godine, ostao zaostatak od 24 odsto.

Uprkos tome što većina taksista po Srbiji vozi mnogo jeftinije, beogradska taksi udruženja očigledno smatraju da ono što pružaju treba mnogo više da košta.

Istina je da veliki broj taksista korektno radi svoj posao, ali da li je novo povećanje cena stvarno opravdano najbolje će proceniti sami korisnici taksi usluga.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike