Kod Tašmajdana više se ne može pronaći vozilo: Zašto neka taksi stajališta "zuje prazna"

02.07.2022

05:51

0

Autor: J. B.

Dok na nekim lokacijama u prestonici još uvek "žive" na pojedinim su ostali obrisi žutim slovima ispisani da se ovaj prevoz nekad mogao uhvatiti baš tu

Kod Tašmajdana više se ne može pronaći vozilo: Zašto neka taksi stajališta "zuje prazna"
taxi taksi3 - Copyright Pixbay

Na Ušču, Trgu Nikole Pašića, u Milutina Milankovića, Bulevaru Vudroa Vilsona... i mnogim drugim mestima taksi stajališta još uvek "žive", dok su na pojedinim lokacijama ostali tek obrisi žutim slovima ispisani da se ovaj prevoz nekad mogao uhvatiti baš tu.

Upravo sa tim problemom suočio se i sugrađanin Marko R (63), koji živi u Surčinu, a koji se kako je rekao za 24sedam, našao pre nekoliko dana u starom delu prestonice i želeo da uhvati prevoz od Tašmajdana do svoje kuće. 

- Nijedno vozilo nije bilo na mestu predviđenom za to, ni posle 10ak minuta mog čekanja, a telefon mi nije bio pri ruci. Ranijih godina sam tako funkcionisao, da bih se prebacio kada žurim iz centra gde mi živi sin do Surčina - naveo je on i dodao da je i sin potvrdio da na tom mestu ne viđa više taksi vozila.

ATA Images/Antonio Ahel
Ilustracija

Međutim, kako se čini, to nije jedino stajalište te se sugrađani pitaju da li se na takav vid prevoza mogu osloniti. Tim povodom, pitali smo Aleksandra Bjelića iz Saveza auto-taksi prevoznika Srbije (SATUS) šta se dešava sa tim stajalištima i zašto pojedina tako "zuje prazna".

- Obim posla je oko tih stajališta veći pa se kolege na njima ne zadržavaju. Planirane su izmene režima saobraćaja, ali je svakako siguno da su i stajališta koja se trenutno manje koriste neophodna, ali da je potrebno i otvaranje novih - objasnio je on.

Na pitanje šta se dogodilo sa Odlukom o postavljanju privremenih objekata na teritoriji Grada, koju je donela Skupština grada Beograda krajem novembra, kojom je bilo predviđeno da se u narednom periodu omogući da taksi stajališta imaju toalet i dodatni prostor u kojem će taksiti moći normalno da funkcionišu, Bjelić objašnjava da su razni faktori usporili taj proces.

- Realizacija tog projekta koji se tiče toaleta, ali i otvaranja novih taksi stajališta planirana je nakon razgovora sa novim gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem i stručnim službama - dodao je Bjelić.

Borba s "divljacima"

S druge strane, da borba sa nelegalnim prevozom traje u Beogradu, pokazuje i podatak da je nedavno, u zajedničkoj akciji suzbijanja "divljih" taksista, saobraćajna policija, u saradnji sa Komunalnom milicijom, nedavno privremeno oduzela dva vozila i kaznila devet ljudi u iznosu od 40.000 dinara.

M. M./ATAImages
 

- Vidimo da nelegalan taksi prevoz još nije iskorenjen i da ima individualaca koja na taj način pokušavaju da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, ali isto tako Komunalna milicija zajedno sa drugim službama, u ovom slučaju sa Saobraćajnom policijom MUP-a, intenzivno radi na suzbijanju te negativne promene - rekao je nedavno za Tanjug rukovodilac sektora Unutrašnje kontrole Komunalne milicije Ranko Šekularac.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike