Taksisti "deru" turiste u Hrvatskoj: Pola minuta vožnje 108 evra, a od ostalih cena će vam se zavrteti u glavi

18.06.2022

16:22

0

Autor: 24sedam

Taksisti imaju opravdanje za "dranje" turista i putnika namjernika u tome što hrvatski zakoni ne ograničavaju naplatu prevoza

Taksisti "deru" turiste u Hrvatskoj: Pola minuta vožnje 108 evra, a od ostalih cena će vam se zavrteti u glavi
taxi taksi - Copyright Pixbay

Kao i u nekoliko proteklih godina, naročito leti, u Splitu se turisti i putnici najviše žale na taksiste. Pogotovo one koji "operišu" na aerodromu. Dalmatinski portal piše kako je jedan taksista za samo pola minute izdao dva računa za prevoz od gradske luke do aerodroma. Jedan račun iznosio je 104 evra, a drugi čak 108 evra.

Turistkinje su verovatno bile zatečene ovom tarifom, a loš osećaj im je verovatno pojačala i tabla sa cenama taksi prevoza ispred zgrade aerodroma na Resniku. Tako, prevoz do Splita košta 50 evra, odnosno više nego dvostruko manje nego što je taksista njima zaračunao od trajektne luke do aerodroma.

Split/Foto: Pixabay
 

Doduše, taksisti imaju opravdanje za "dranje" turista i putnika namjernika u tome što hrvatski zakoni ne ograničavaju naplatu prevoza. Kako bi stala na kraj učestalim prigovorima, pa i ponekom fizičkom obračunu između taksista i putnika i taksista međusobno, iz Aerodeoma Split su pre mesec dana odlučili propisati cenu taksi usluga pa je objaviti ispred ulaza na putnički terminal. Drugi je to korak, nakon lanjskog uvođenja koncesija s Udruženjem preduzetnika Grada Kaštela.

Prema tom cenovniku, vožnja do Trogira košta oko 20 evra, do okolnih marina 30, do Omiša 40, do Šibenika 90, a unutar Splita između 43 i 50 evra. Uz to, cene kombi prevoza su skuplje za 30 posto. Još donedavno, turisti su prolazili kao i dve nesretne putnice sa početka priče. Plaćali bi vožnju do Splita ili nazad po 93 evra, pa čak i 132 evra.

AP Photo/Gillian Flaccus
 

- Ako se neki ne pridržavaju jasnih odredbi iz ugovora u koncesiji, neće više raditi na tom mestu. Vrlo jednostavno - objasnio je za Slobodnu Dalmaciju Milivoj Topić, predsednik Ceha prevoznika pri Udruženju preduzetnika Splita, i dodao da nema nereda u taksi prevozu otkako je koncesija uvedena u Trajektnoj luci, zbog čega mu je želja da se taj model primenjuje u celom Splitu.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike