Dosad neviđen performans u Beogradu: Mladi fotograf obrijao glavu na izložbi u znak podrške ženama (VIDEO)

27.10.2022

19:15

0

Ožiljci, ruže, suze, smeh, perika, obrijana glava, kosa koja tek raste - sve je simbolizovalo samo jedno: pobedu nad smrću

Dosad neviđen performans u Beogradu: Mladi fotograf obrijao glavu na izložbi u znak podrške ženama (VIDEO)
Heroina-6 - Copyright Luka Pekić / Instagram: byluka.jpg

Humanitarna izložba "Ti si ta heroina"; fotografa Martina Stamenkovića nikoga nije ostavila ravnodušnim. Baš kako je i ranije najavio, svako ko je prisustvovao performansu na Dorćolu, doživeo je pravi rolerkoster emocija. 

Ekipa portala 24sedam bila je na izložbi, koja, moglo bi se reći, nije dosad viđena u Srbiji. 

Naime, Martinovi modeli bile su žene iz Udruženja "Žena uz ženu", heroine koje su pobedile karcinom dojke. Pozirajući ispred objektiva mladog fotografa, želele su da pošalju jasnu poruku: "Ako se borite sa karcinomom, niste same! Ako ste zdrave, prevenirajte se".

Veče je počelo veoma potresnim performansom, kada su statiskinje obučene u bolničke spavaćice na stalcima za infuziju nosile fotografije žena koje su preživele opaku bolest. 

Ožiljci, ruže, suze, smeh, perika, obrijana glava, kosa koja tek raste - sve je simbolzovalo samo jedno: pobedu nad smrću. 

Ipak, ono što je najviše emocija i reakcija izazvalo bio je vrhunac performansa kada je Martin Stamenković želeo da pokaže koliko je podrška značajna onim junakinjama koje se bore sa zloćudnim tumorima. 

Seo je na stolicu, a devojka u lekarskoj uniformi mu je obrijala glavu. Ovacije, oduševljenje i opet suze. 

Umetnik je na kraju samo poručio: "Vi niste same! Vi ste naše heroine!"

Potom su pistom prošetale sve žene koje su bile Martinovi modeli. Ponosne, prkosne, plačljive, doterane, pobednice  - preživele!

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike