Građani u šoku, otkud poskok u centru Beograda?! Ovari: Verovatno ga je neko doneo jer je mislio da je dobra fora!

20.10.2022

17:33

0

Preporuka JKP "Veterine Beograd" je da građani ne rade ništa na svoju ruku ukoliko naiđu na zmiju

Građani u šoku, otkud poskok u centru Beograda?! Ovari: Verovatno ga je neko doneo jer je mislio da je dobra fora!
Zmija/Ilustracija - Copyright Pixabay

Mnogi Beograđani su se juče šokirali kada su čuli da se usred centra grada, na Bulevaru despota Stefana, pojavila zmija otrovnica.

Naime, reč je o odrasloj ženki poskoka, dugačkoj oko pola metra, koju je ekipa "Zoohigijene" odnela u Zoološki vrt, gde je privremeno smeštena.

Zavod za zaštitu prirode Srbije pregledaće zmiju i odlučiti da li će je vratiti u prirodu ili joj obezbediti drugi smeštaj, a do tada će se nalaziti u Beogradskom zoološkom vrtu, jer on jedini ima uslove za držanje takvih životinja.

Pixabay
 

Novinari portala 24sedam razgovarali su sa biologom Kristijanom Ovarijem, kako bi saznali otkud otrovna zmija usred centra grada.

- Mislim da je neko doneo. Dolazi hladno vreme, zmije još koriste mogućnost da se sunčaju, ali su dosta umrtvljene, trome i nekom se verovatno učinilo kao dobra fora da je pokupi i ponese, a onda, kad je shvatio šta je uradio, gledao je kako da se ratosilja svog nepoželjnog kućnog ljubimca i verovatno ga je izbacio napolje - kaže Ovari.

Ističe da je ovo izolovan incident.

- Ovakve stvari se ne dešavaju često, a generalno, zmije u gradu ćete jako retko videti. Ukoliko građani primete zmiju, osnovna stvar je da je ne diraju. Ako se ovi gmizavci i pojave u gradu, to su najčešće belouške i smukovi, koji se uglavnom nalaze uz Savu i Dunav, a dublje u gradu, u ovoj našoj betonskoj džungli, čovek danas retko viđa i ježa, a kamoli nešto drugo - objašnjava naš sagovornik.

Ovari ističe da u Evropi ima ukupno devet vrsta otrovnica, a u Srbiji su najčeši poskok i šarka.

 Wikipedia
 

- One se ne nalaze u gradovima, već traže planinsku oblast, kamenjare, tu obitavaju. Voleo bih da podsetim da su zmije strogo zaštićena životinjska vrsta, da su vrlo korisne, ne samo zato što tamane miševe i kojekakve glodare, nego što farmaceutska industrija koristi otrovnice, tj. iz njihovog otrova se dobijaju bitni lekovi - rekao je Ovari za 24sedam.

Šta ako vam se put ukrsti sa zmijom?

Preporuka JKP "Veterine Beograd" je da građani ne rade ništa na svoju ruku ukoliko naiđu na zmiju, već da pozovu Službu komunalne zoohigijene kako bi ova životinja bila bezbedno premeštena u svoje prirodno stanište.

Kontakt telefon službe "Zoohigijene" je 011 329 3099. Ovaj broj možete pozvati svakog radnog dana od sedam do 22 časa.

Šta ako vas ujede zmija? 

Osoba koju je ujela otrovnica hitno treba da zatraži pomoć u najbližoj bolnici koja raspolaže protivotrovom. Takođe, otrov nikako ne treba isisavati ustima, jer može da dođe do dodatnog unošenja u organizam preko posekotina ili rana u ustima.

Wikipedia
 

Ranu ne treba seći ili stavljati podvez radi imobilizacije ekstremiteta ukoliko osoba koja to radi nije prošla posebnu obuku. Osoba koja je ujedena treba da smirenije reaguje kako bi se usporilo širenje otrova kroz krvotok.

Takođe, prilikom kontakta sa ovim životinjama najvažnije je da građani ostanu smireni i da ne paniče.

Zmije su zakonom zaštićene

Ove vrste gmizavaca je zabranjeno ubijati jer su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode i Zakonom o dobrobiti životinja. 

Pored vrsta koje su zaštićene nacionalnim propisima, postoji i određen broj vrsta koje su zaštićene međunarodnim ugovorima, kao što je, na primer, Konvencija o biološkoj raznovrsnosti. 

Kada je reč o otrovnicama, sve vrste su zaštićene zakonom. 

Za ubijanje, mučenje ili povređivanje većeg broja ovih životinja predviđena je kazna zatvora od jedne godine. U slučaju ubijanja zaštićene vrste, na osnovu Zakona o zaštiti prirode, kazna za prekršaj za pravno lice može biti od 500.000 do 2.000.000 dinara, za fizičko lice od 25.000 do 150.000 dinara ili kazna zatvora do 30 dana.

Po Zakonu o dobrobiti životinja kazna za pravno lice je od 100.000 do 1.000.000 dinara, a za fizičko lice od 5.000 do 50.000 dinara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike