Halucinogena biljka pojavila se u centru Beograda: Koristi se kao zamena za ilegalne droge, izaziva vizuelne i slušne halucinacije!

07.09.2022

17:30

0

Posle konzumiranja dolazi do trovanja

Halucinogena biljka pojavila se u centru Beograda: Koristi se kao zamena za ilegalne droge, izaziva vizuelne i slušne halucinacije!
profimedia-0225779850 - Copyright Profimedia

Tatula, dekorativna i izuzetno otrovna biljka, prepoznatljiva po krupnim listovima i belim cvetovima, pojavila se, na iznenađenje svih Beograđana, usred centra grada.

Naime, jedan sugrađanin primetio je da je ova biljka izrasla u Tašmajdanskom parku, što je podelio na društvenoj mreži Fejsbuk. 

Da li i koliko ova biljka može biti opasna po građane, objasnili su za 24sedam naučni saradnik dr Milan Gavrilović i dr Peđa Janaćković, redovni profesor Biološkog fakulteta u Beogradu.

Profimedia
Tatula

- Svi delovi tatule sadrže tropanske alkaloide, a najviše ih ima u listovima. Ovi alkaloidi se sporo i postepeno apsorbuju u mozgu. Za oko jedan sat nakon unošenja nastupaju vizuelne i slušne halucinacije, a tatula se ponekad koristi kao zamena za ilegalne droge. Nekada se ova biljka pomeša sa lobodom, koja ima nutritivnu vrednost, i posle konzumiranja dolazi do trovanja koje se manifestuje kao konfuzija, dezorijentisanost, halucinacija, povišeni pritisak i ubrzani puls - ističu naši sagovornici.

Kako kažu, interesanto je da se ova biljka zbog krupnih, belih i lepih cvetova ponekad može naći na cvetnim pijacama, gde se prodaje kao ukrasna biljka.

Prema rečima biologa Kristijana Ovarija, tatula se javlja u našim krajevima, te nije tolika retkost primetiti je u Beogradu.

Profimedia
Cvet tatule

- Sama po sebi je lepa i dekorativna, međutim, otrovna je, u smislu da proizvodi neke toksine, i generalno može da izazove iritacije kože. Koristi se i u farmaceutrskoj industriji, mnogo toga se iz nje može izvaditi od tih hemijskih supstanci. Takođe, semenke mogu da budu problem, jer ako se slučajno pojedu mogu da izazovu trovanje, buncanje i druge, različite probleme - istakao je Ovari za 24sedam.

Biljka neprijatnog mirisa

Tatula je jednogodišnja zeljasta biljka sa uspravnom stabljikom od 30 do 120 cm i neprijatnog je mirisa. 

Listovi su na drškama, jajasti, po obodu sa pet nejednakih režnjeva.

Nervatura listova je vrlo uočljiva, a listovi su neprijatnog, gorkog ukusa. Cvetovi su pojedinačni, krupni, uspravni, na drškama, između račvi ili na vrhu izdanka, takođe neprijatnog mirisa.

Na plodu se zadržava donji deo čašice, koji je prstenasto zadebljao. Cvetovi su beli, krupni i levkasti sa širokim, naboranim, petodelnim obodom.

Plod je krupna, uspravna, do pet centimetara duga, jajolika čaura sa čvrstim bodljama. Kada sazri, otvara se po dužini sa četiri kapka. Semena su brojna i sitna, a biljka cveta od juna do septembra.

Tatula raste širom sveta na zapuštenim mestima i oko naselja, mada se neretko javlja spontano u baštama i parkovima. Najveća raznovrsnost tatule je u Meksiku i Centralnoj Americi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike