Beograđani u šoku: Škorpije se pojavile u stanu na Vračaru, viđene na Karaburmi i Voždovcu! (FOTO)

05.04.2022

07:00

0

Ako uspe da vam probode kožu, nastaje vrlo neprijatan i oštar bol, kaže za 24sedam biolog Kristijan Ovari

Beograđani u šoku: Škorpije se pojavile u stanu na Vračaru, viđene na Karaburmi i Voždovcu! (FOTO)
skorpija scorpion-g97aa89663_1920 - Copyright Pixabay

U prethodnih nekoliko dana u pojedinim delovima Beograda pojavile su se škorpije, što je uznemirilo mnoge građane.

Naime, kako se može videti u objavama na društvenim mrežama, škorpije su počele da se pojavljuju čak i u nekim prestoničkim stanovima u centru grada, na Vračaru, a nedavno su ih primetili i stanari zgrada na Karaburmi i Zvezdari.

Twitter/Printcreen/tvojamamicaa
 

Međutim, da nema razloga za brigu, objasnio je za 24sedam biolog Kristijan Ovari.

- Najverovatnije je u pitanju vrsta scorpius carpathicus. U Srbiji postoji veliki broj različitih vrsta sitnih škorpija i nijedna od njih nije otrovna za čoveka. Mi strah od njih imamo zbog tropskih i pustinjskih predstavnika koji su izuzetno otrovni, ali takvih primeraka u Evropi nema - kaže Ovari.

Škorpije koje su se pojavile u Beogradu nisu veće od par centimetara. Žive zavučene ispod kamena, ali i u podrumima i pukotinama zidova.

- One su zahvaljujući zgradama sa lošom izolacijom stalno sa nama, a zavlače se u pukotine zidova da bi prezimele. Škorpije su hladnokrvni organizmi, što znači da ne mogu da generišu toplotu. Njihova telesna temperatura zavisi od spoljašnje sredine, te moraju da se zagreju da bi mogle da vare hranu, tako da zbog toga izlaze napolje, na sunce. Međutim, one se ne mogu dugo zadržati na suncu, jer ih ono jako isuši. Zato gledaju da budu blizu nekih vlažnih mesta, gde mogu da izađu da se zagreju, pa da se ponovo zavuku - rekao je za 24sedam Ovari.

Pixabay
 

Naš sagovornik dalje objašnjava da su škorpije koje su se pojavile u prestoničkim stanovima verovatno izašle da se zagreju, pa su se izgubile i ne znaju da se vrate nazad.

- Tada nastaje opšta panika među ljudima. Ali razloga za strah nema. Pored toga što nisu otrovne, škorpije su čak i korisne, jer tu gde žive moraju i da love da bi se hranile. Jedu manje insekte i druge organizme, a love čak i male bubašvabe - navodi Ovari.

Alergijski napad

Naš sagovornik objašnjava da u slučaju uboda škorpije, najgore što može da se desi čoveku jeste alergijski napad.

- Mene su lično par puta ubole. Ako uspe da vam probode kožu, nastaje vrlo neprijatan i oštar bol, kao da vam je neko zabio iglu u meso. U ozbiljnijim slučajevima ubod može da izazove reakciju da ruka, noga ili mesto gde se desio ubod utrne. Međutim, pčelinji ubod je mnogo ozbiljniji od uboda škorpije - zaključio je Ovari za 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike