Beograđanka očajna: Majstor je nasamario - uzeo novac za posao koji nije uradio, pa joj blokirao broj

11.10.2022

06:25

0

Autor: M.M.

Uz loše urađen posao, nije dobila ni fiskalni račun

Beograđanka očajna: Majstor je nasamario - uzeo novac za posao koji nije uradio, pa joj blokirao broj
bravar - Copyright Pixabay Profimedia

Jedna Beograđanka se preko Instagram stranice Serbia live Beograd požalila kako je bila žrtva prevare majstora u Mirijevu.

Naime, nakon što joj se pokvarila brava, na internetu je potražila majstora i kontaktirala ga.

- Imala sam neprijatnu situaciju, pokvarila se brava. Preko Gugla sam našla majstora i kontaktirala sam broj koji se nalazi na sajtu. Bravar je izašao na teren u Mirijevo - napisala je žena na stranici i dodala:

- Majstor je zamenio bravu koju nije proverio da li radi. Naplatio je 5.500 dinara.

Uz loše urađen posao, nije dobila ni fiskalni račun:

- Kada sam tražila račun kako bih imala pravo na garanciju, rekao je da oni nisu u obavezi da izdaju račune. Posle par minuta sam ga pozvala da se vrati i proveri bravu, rekao je da je na Železniku i da nema auto i alat i da će doći ujutru - napisala je očajna žena.

Slika ekrana/Instagram/serbialive_beograd
 

Ona je istakla kako je majstor blokirao njen broj nakon ovog razgovora, te ona više nije mogla da stupi u kontakt sa njim.

- Uspela sam da ga dobijem sa službenog broja telefona, obećao je da će doći da namesti bravu i nije se pojavio - navela je ova Beograđanka.

Na njenu objavu nadovezao se momak koji je istakao da velika većina majstora koji se oglašavaju preko interneta nisu poudzani.

Kazne za pravna lica i do 50.000 dinara

- Nažalost, velika većina majstora koji se oglašavaju putem flajera ili preko interneta nisu pouzdani. Samo im je bitno da naplate što više novca. Prema zakonu, sve što je preko 5.000 dinara mora pre početka rada da se najavi i da se kaže okvirna cena, koja kasnije ne može da bude veća od 15 % - napisao je ovaj mladić i naglasio da su svi u obavezi da izdaju fiskalni račun, kao i da bez računa uslugu ne treba plaćati.

Prema novom Zakonu o zaštiti potrošača, koji je usvojen u Skupštini u septembru 2021. godine, a u decembru stupio na snagu, majstori za sve popravke skuplje od 5.000 dinara moraju da izdaju predračun, a da počnu da rade mogu tek kada dobiju pismenu saglasnost. 

Inspektorima je vraćena mogućnost pisanja prekršajne kazne za lakše prekršaje. Prekršilac, ako plati u roku od osam dana, plaća polovinu predviđene kazne. Za pravno lice kazna iznosi 50.000, za odgovorno lice u njemu 8.000, a 30.000 je za preduzetnika. 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike