Deca Beograda: Andrej Živanović (10) - Genijalac iz Sremčice osvojio srebrnu medalju na Svetskom šampionatu u mentalnom računanju!

09.10.2022

17:45

2

Andrej je boje Srbije branio i zimus

Deca Beograda: Andrej Živanović (10) - Genijalac iz Sremčice osvojio srebrnu medalju na Svetskom šampionatu u mentalnom računanju!
thumbnail_IMG_4347 - Copyright Privatna arhiva/Sonja Živanović

Na Svetskom šampionatu u mentalnom računanju održanom od 30. septembra do 2. oktobra u Bilefeldu, u Nemačkoj, drugo mesto i srebrnu medalju osvojio je Andrej Živanović (10), polaznik škole "Malac Genijalac", iz Beograda.

Andrej je učenik petog razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Sremčice, a drugi najbolji rezultat na svetu ostvario je na svetskom juniorskom šampionatu, koje je u organizaciji nemačkog društva za talente okupilo najbolje matematičare širom sveta.

Preko 60 takmičara iz 13 zemalja nadmetalo se u disciplinama brzog mentalnog računanja i rešavanja složenih matematičkih operacija poput kvadratnog i kubnog korenovanja, stepenovanja, razlomaka, kalendarskog datuma i zadataka iznenađenja.

Šampion iz Srbije je bio drugi najuspešniji takmičar u kategoriji juniora do 11 godina, pobedivši konkurente iz zemalja koje važe za tradicionalne matematičke velesile - Indije, Perua, Južne Afrike, Švajcarske, Alžira… Takmičenje se sastojalo od dvočasovnog pismenog testa, na kojem učesnici, rešavajući zadatke, nisu smeli ništa da zapisuju osim samih rezultata, do kojih su morali da dođu isključivo mentalno, bez ikakvog pomagala poput papira, olovke ili digitrona!

Andrej Živanović boje Srbije branio je i zimus, kada je na međunarodnoj Olimpijadi u Moskvi osvojio prvo mesto i okitio se zlatnom medaljom.

Pored šampiona Andreja, još tri polaznika škole "Malac Genijalac" iz Banja Luke su učestvovala na svetskom šampionatu u Nemačkoj, osvojivši od šest do 10 mesta u kategoriji juniora od 12 do 14 godina.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike