DECA BEOGRADA Jelena Janković: Kako je čuvena srpska teniserka stigla do broja 1 na VTA listi - tenis je počela da igra već sa devet godina

02.10.2022

18:20

0

Jelena je rođena 28. februara 1985. godine, a tenis je počela da igra u TK Crvena Zvezda

DECA BEOGRADA Jelena Janković: Kako je čuvena srpska teniserka stigla do broja 1 na VTA listi - tenis je počela da igra već sa devet godina
20200612mmJankov18 - Copyright MN Press

Srpska teniserka i nekadašnji broj 1 na VTA listi, Jelena Janković, u oktobru će ponovo uzeti reket u ruke kada će učestvovati na turniru u Luksemburgu. 

Iako ova rođena Beograđanka nije osvojila nijedan Grend slem turnir u singlu, poznata je kao jedna od najkonstantnijih igračica, jer je među najboljih VTA listi neprestano bila više od četiri godine. 

Jelena je rođena 28. februara 1985. godine, a tenis je počela da igra u TK Crvena Zvezda. Tenis joj je kao devetogodišnjakinji pokazao stariji brat Marko, a već sa 11 godina osvojila je državno prvenstvo u konkurenciji do 12 godina.

Profimedia
Jelena Janković

U oktobru 2003. ušla je među prvih 100 (90. mesto), nakon osvajanja prve ITF titule u Dubajiju. Tri meseca kasnije je ostvarila prvu pobedu nad igračicom iz prvih 10 na VTA listi protiv Jelene Dementjeve. 6:1, 6:4 u prvom kolu Otvorenog prvenstva Australije 2004.

Nakon što je 2006. dobila meč prvog kola na otvorenom prvenstvu Australije, Jelena je izgubila 10 uzastopnih mečeva, ne osvojivši nijedan meč od kraja januara do početka maja. U maju je stigla do četvrtfinala turnira u Rimu gde je u tri seta izgubila od Vinus Vilijams. Ipak, tu godinu je završila na 12. mestu VTA liste.

Naredne godine dospela je među prve tri teniserke na VTA liste, a 2008. od VTA je primila priznanje za najbolje teniserku, dok ju je Olimpijski komitet Srbije proglasio za najbolju sportistkinju drugu godinu zaredom.

MN Press
 

Iako se nikada zvanično nije oprostila od belog sporta, Jankovićka od 2017. nije odigrala nijedan takmičarski meč. Imala je problem sa povredama, a potom je ostala i u drugom stanju, zbog čega je postalo izvesno da više neće igrati tenis.

Međutim, ona je nedavno igrala na veterasnkom turniru na Vimbldonu, a sada je najavljeno da će se ponovo pojaviti na terenu, i to na egzibiciji koja će se održati u Luksemburgu krajem ovog meseca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike