Stanari Višnjičke banje očajni! Psi lutalice "okupirali" palilulsko naselje: Ne možemo decu u vrtić i školu da vodimo!

20.04.2022

07:15

0

Prema svedočenjima građana, ovi psi su "veliki, lutaju i u čoporu su jezivi"

Stanari Višnjičke banje očajni! Psi lutalice "okupirali" palilulsko naselje: Ne možemo decu u vrtić i školu da vodimo!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Stanari Višnjičke banje danima unazad nemaju mira od pasa lutalica koji "operišu" Slanačkim putem i okolnim ulicama u ovom palilulskom naselju.

Prema svedočenjima građana, ovi psi su "veliki, lutaju i u čoporu su jezivi". 

- Već duže vreme ogromni psi su na području cele Višnjičke banje i na gradilištu novog naselja "Sanivile". Više puta smo zvali da ih nose, ali ih ponovo vrate. Ne možemo decu u vrtić i školu da vodimo - napisala je jedna zabrinuta sugrađanka. 

Profimedia
 

Sa njom se slaže još jedna stanarka ovog naselja koja kaže da je njenu mamu i nju čopor istih tih pasa letos napao. 

- Letos je moju mamu i mene napao čopor tih istih pasa dok smo najnormalnije šetale Slanačkim putem. Jedan od njih je čak i ujeo moju mamu, srećom, nije joj naneo težu povrede već je samo imala modricu nekoliko dana - navela je ona.

Koliko su ovi psi opasni, potvrđuje još jedna stanarka Višnjičke banje, koja objašnjava da su njenog krznenog ljubimca i nju te iste lutalice napale 10. januara ove godine. 

- Jedan od pasa iz tog čopora je bez ikakvog povoda napao mene i mog psa koji je uvek na povocu, u jutarnjoj šetnji ispred zgrade. Da nije pukom srećom naišla jedna devojka ne znam kako bi se završilo. Ja sam braneći svog psa završila sa višestrukim ujedima obe ruke i desne noge od članka do butine, od čega sam se oporavljala više od mesec dana - istakla je stanarka ovog palilulskog naselja. 

Profimedia
 

Međutim, sa svedočenjima ove tri stanarka ne slaže se jedan sugrađanin, koji navodi da su ti psi sterilisani, kastrirani, vakcinisani i čipovani.

- Svi su bili u "Veterini Beograd" gde je proverena njihova socijalizacija i okarakterisani su kao pitomi i neagresivni. Svaki pas koji je ikada pokazao znake agresije je sklonjen odatle, a ima pasa koji tu žive već 15 godina i ne prave nikakve probleme. Nemaju gde da ih "nose", već ljudi treba da sterilišu svoje pse, a ne da svako malo izbacuju štence na ulicu. Onda ne bismo imali problem sa previše uličnih pasa. Takođe, ti psi su više puta branili komšijsku decu od narkomana koji je jedno vreme boravio u parku. Od takvih se treba plašiti, a ne od napuštenih životinja - kazao je on. 

Ko je u ovoj situaciji u pravu i da li su ti psi stvarno opasni ili ne, na građanima je ali i i nadležnim insittucijama da procene.

Šta se dešava sa psima lutalicama?

Pixabay
 

Prilikom hvatanja napuštenih pasa na javnim površinama Grada Beograda zaposleni u JKP "Veterina Beograd" mikročipom obavezno proveravaju da li životinje obeležene ili ne.

- Ako su obeležene proverava se da li su životinje vlasničke i ako jesu uvidom u republičku bazu se utvrđuje telefon vlasnika koji se odmah obaveštava da je pas nađen i da može da dođe da ga preuzme - nedavno su objasnili za 24sedam iz "Veterine Beograd".

Iz ovog javnog preduzeća ističu da ako uhvaćena životinja nije vlasnička, a obeležena je mikročipom, proverava se u gradskoj bazi da li je vakcina protiv besnila u roku. Ako nije, transportuje se u prihvatilište kako bi se životinja vakcinisala.

- Napušteni psi koji nisu obeleženi i vakcinisani, a pronađeni su na javnim površinama transportuju se u Centar za sterilizaciju Rakovica gde će biti pregledani, sterilisani, obeleženi i vakcinisani protiv besnila u skladu sa Programom kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Beograda, a u skladu sa Zakonom o dobrobiti Republike Srbije. Jedinka koja je sterilisana obeležena mikročipom i plavom trakom, vakcinisana protiv besnila, vraća se na lokaciju sa koje je preuzeta ukoliko je njeno ponašanje prihvatljivo za okolinu - pojašnjavaju iz nadležnog komunalnog preduzeća.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike