Četvrta sednica Skupštine grada: Poznata imena direktora dva nova preduzeća koja osniva Beograd

28.09.2022

05:45

0

Pred odbornicima se nalazi niz važnih odluka

Četvrta sednica Skupštine grada: Poznata imena direktora dva nova preduzeća koja osniva Beograd
Tan2022-9-28_104137861_4 - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Na četvrtoj sednici Skupštine grada Beograda odbornici će raspravljati o osnivanju novih gradskih preduzeća, imenovanju ulica, a najvažnija tačka dnevnog reda je rebalans budžeta.

Na čelu dva nova preduzeća nalaziće se Nikola Skoko, diplomirani inženjer menadžmenta, koji će biti zadužen za Javno komunalno preduzeće za upravljanje parkovima i obezbeđivanje uslova za njihovo uređenje, upotrebu, unapređenje i zaštitu - "Beogradski park", i Slaven Andrić koji će biti postavljen na mestu vršioca dužnosti JKP za naplatu, logistiku i rukovođenje javnim prevozom putnika u Beogradu "Naplata prevozne usluge Beograda" i to na period do godinu dana. 

24sedam/Goran Sivački
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić

Gradonačelnik je poručio da je ideja o osnivanju preduzeća "Beogradski park" da se napravi preduzeće koje će se pozabaviti logističkim unapređenjem sadržaja raznih komercijalnih delatnosti i omasovljenjem boravka ljudi u parkovima.

- Beogradski park, prvo, uopšte neće da bude preduzeće koje zapošljava ne znam koliko ljudi, imaće vršioca dužnosti za početak - rekao je Šapić na sednici gradskog parlamenta.

Šta je to "Beli beogradski lični"?

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Šapić je objasnio i šta je to "Beli beogradski lični" (asistent, pomoćnik, komšija), zajednički projekat Sekretarijata za inspekcijske poslove, Komunalne milicije i službe Beoinfo. 

- Napravićemo 100 ili 80 podstanica, odnosno stanica službi javnog reda. To će da rade ljudi, to će da im bude radno mesto. Neće da sede po kancelarijama, neće da kruziraju gradom automobilima, neće da reketiraju restorane i kafane, tu će da im bude radno mesto. To će da bude čovek beogradski lični asistent, nadzornik i komšija. On će zadržati sve nadležnosti komunalca, ali će imati novu obavezu, prvo da bude stalno na ulici , među građanima, da obilazi školska dvorišta, vrtiće, parkiće da nas obaveštava da li negde nisu ispražnjeni kontejneri, da li je negde pukla cev, da nam bude produžena ruka na terenu - rekao je Šapić.

Gradonačelnik je dodao da je on o tome sanjao još dok je bio u opštini Novi Beograd.

- Ovo je istorijski projekat i već dugo sanjam o tome da dođem u priliku da pokušam da implementiram ovu ideju. Verujte mi, nijedan sindikat me u tome neće sprečiti - izričit je bio Šapić.

O rebalansu

Tanjug/Vladimir Sporčić
Predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević

Osim toga, na sednici će se raspravljati i o rebalansu budžeta, koji, kako je ranije rekao predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević, zajedno sa budžetima gradskih opština, iznosi 173,4 milijarde dinara (173.404.982.331 dinara) što je, kako kaže, za 4,5 odsto više u odnosu na planirani.

 
Prema rebalansu budžeta, kaže Nikodijević, više novca odvojeno je i za održavanje puteva na teritoriji Beograda, ali i za dečju zaštitu i obrazovanje. 
 

On je naveo da će povećanja biti i u oblasti socijalne zaštite i to za više od dve milijarde dinara, te dodao da će najveći deo sredstava ići za vaučere za nabavku sportske opreme za decu preškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, kao i za zaposlene u predškolskim ustanovama i obrazovanju. 

Šta će još biti na dnevnom redu? 

Na dnevnom redu sednice je i Odluka o rešavanju pitanja vodosnabdevanja stanovnika obrenovačkog naselja Konatice, a reč je o 120 domaćinstava.

- Konatice dugi niz godina imaju problem sa vodosnabdevanjem. Sa "Beogradskim vodovodom" smo dogovorili da naprave krak prema Konaticama i stanovnici tog naselja će biti priključeni na gradski vodovod - istakao je Nikodijević. 

24sedam/S.Š.
 

Na dnevnom redu sednice su izmena Odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u 2022, kao i Predlog odluke o završnom računu budžeta Grada Beograda za 2021. godinu.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Takođe, na dnevnom su Predlog odluke o dodeli naziva ulice na teritoriji opštine Novi Beograd i Dopuna odluke o neophodnosti iseljenja sa planom preseljenja domaćinstava koja žive u neformalnom naselju na lokaciji deponije "Vinča", kao i ponovnog uspostavljanja izvora prihoda sakupljača sekundarnih sirovina na toj deponiji.

Antonio Ahel/ATAImages
 

Odbornici će razmatrati niz drugih predloga odluka, među kojima su izmene i dopune Odluke o komunalnoj miliciji i dopuna odluke o određivanju komunalnih delatnosti. 

Raspravljaće se i o predlogu osnivanja javnog komunalnog preduzeća "Beogradski park" za upravljanje parkovima na području opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, kao i o Predlogu odluke o osnivanju privrednog društva Sportski centar "Novi Beograd" d.o.o. Beograd.

Na dnevnom redu je i odluka o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda, kao i izmene i dopune plana mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike