Neki ga mešaju sa Resnikom, a razlikuje se po železnici koja ga preseca poput kapilara: Da li znate koje je najveće beogradsko selo?

24.09.2022

08:00

0

Svoje ime je dobio po velikoj steni Ripi

Neki ga mešaju sa Resnikom, a razlikuje se po železnici koja ga preseca poput kapilara: Da li znate koje je najveće beogradsko selo?
Beograd - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Poznajući srpsku prestonicu i njegovu istoriju, ali i znamenitosti njenih opština, da li ste se nekada zapitali - koje je najveće beogradsko selo? 

Mnogi bi, što iz šale, što iz zbilje, rekli: Batajnica, Kaluđerica, Sremčica, Veliko Selo, Leštane, Vinča, Padinska Skela, Ugrinovci… Ali, ako uzmemo u obzir i površinu i broj stanovnika i karakter naselja, možemo slobodno reći da je najveće beogradsko selo zapravo – Ripanj.

Neki ga mešaju i sa Resnikom, ali oni koji malo bolje poznaju periferiju Beograda znaju samo da je dalje od Resnika, tamo ka Avali. Ne postoji neki poseban simbol Ripnja, osim, možda, železnice, koja ga preseca poput kapilara.

Printscreen/Google Maps
 

Svoje ime Ripanj je, najverovatnije, dobio po velikoj steni Ripi. Još u doba Rimljana, u Ripnju su vađeni ruda žive i srebro. Kasnije su ove krajeve posećivali i Sasi u potrazi za ovim rudama, a u novijoj istoriji je i Đorđe Vajfert imao značajna rudna polja u Ripnju.

Prva škola u Ripnju je otvorena 1824. godine. Prva crkva brvnara, uz odobrenje kneza Miloša, sagrađena je, takođe, 1824. godine. Godine 1892. staru crkvu brvnaru je zamenila današnja velelepna crkva posvećena Svetoj Trojici.

Vikipedia
 

Ripanj ima svoj centar - tu se nalaze Crkva Svete Trojice i Osnovna škola "Vuk Karadžić", mesna zajednica, dom kulture, pošta… Takođe, Ripanj ima mnogo zaselaka i zauzima ogromnu površinu - od Barajeva do Vrčina, od Ibarske magistrale pa sve do niškog auto-puta.

Najbliža železnička stanica samom jezgru Ripnja je Klenje i ona prolazi pored Topčiderske reke. Sledeća stanica je Ripanj tunel, a potom se izlazi sa teritorije Voždovca i Ripnja i ulazi u Ralju, koja pripada Sopotu.

U naselju Ripanj žive 8.602 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva je 39,9 godina (38,8 kod muškaraca i 41,1 kod žena).

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kaldrma

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike