Još jedan propali tender: Niko ne zna kada će građani leve obale Dunava dobiti kanalizaciju

27.09.2022

07:29

0

Ovo je četvri put da je tender produžen

Još jedan propali tender: Niko ne zna kada će građani leve obale Dunava dobiti kanalizaciju
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kada će stanovnici leve obale Dunava konačno dočekati početak izgradnje kanalizacije izgleda da niko ne zna.

Tender za projektovanje i gradnju primarne i sekundarne fekalne kanalizacije u naseljima Kotež, Krnjača i Borča opet je produžen, a šta je razlog ponovnog odlaganja za sada se ne zna.

Novi rok za tender je 18. oktobar, a to je četvrti put da se raspisuje poziv za izvođače radova, te se među stanarima leve obale Dunava provuklo pitanje - da li će oni uopšte i dobiti kanalizaciju.

Profimedia
 

Tender je prvi put raspisan u martu, a rok za prijavu izvođača je bio 14. jun. Potom je produžen do 14. jula, pa do 16. avgusta, onda i do 20. septembra, a razlog za obaranje tendera nije nijednom naveden.

O ovom problemu je nedavno govorio i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

- Do sada je tender nekoliko puta padao. Jedan deo se finansira od Evropske investicione banke i nadam se da ovog puta taj tender neće pasti. Jer, ako se to dogodi, onda smo izgubili nekoliko meseci. Ukoliko tender prođe kako treba, i kada prođe, potrebno je oko godinu i po dana da se uradi projektna dokumentacija, i nakon toga možemo da krenemo u radove - istakao je Šapić. 

Zbog neispunjenih obećanja prethodnih gradskih čelnika, Šapić je zamolio sve gradske službe, preduzeća i sekretarijate da u budžet sledeće godine ne ubacuju projekte čija realizacija objektivno ne može da započne iste godine. 

24sedam/Goran Sivački
 

- To se masno radi. Obećava se ljudima, onda se to odlaže za godinu, dve, tri... A onda ljudi prosto gube interesovanje - istakao je gradonačelnik.

Dužina kanalizacione mreže - 80 kilometara

Planirano je da dužina mreže bude 80 kilometara, na površini od 700 hektara.

Izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava koštaće 55 miliona evra, od kojih će, na osnovu ugovora potpisanog sa Gradom, Evropska investiociona banka obezbediti 35 miliona evra, a ostatak od 20 miliona evra namiriće se iz gradskog budžeta.

Šta piše u dokumentaciji? 

JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" raspisalo je u martu ove godine tender za izradu idejnog rešenja atmosferske kanalizacije naselja severno od kanala Sebeš.

Printscreen/PDR
 

Prema dokumentaciji koja je objavljena u okviru tendera, idejno rešenje mora da obuhvata kompletnu izradu projektno-tehničke dokumentacije kanalizacione mreže za odvođenje atmosferskih voda, objekte za prečišćavanje i krajnu evakuaciju. Površina slivnog područja obuhvata oko 2.000 hektaram uključujući kanale Sebeš, Vizelj, Kalovita i kanal Botoš.

Predmetno područje koje spada u celine V i VI određene Planom generalne regulacije građevinskog područja jesu stambena naselja Kranjača, Kotež, Borča, Ovča i privredna zona Pančevački rit.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike