Čukaričani dočekali nešto što su mislili da se nikada neće dogoditi! Počela je gradnja pešačkog mosta iznad Obrenovačkog puta (FOTO)

24.09.2022

17:30

0

Zbog radova jedna traka za saobraćaj je zatvorena, a prema najavama, tako će i biti sve do 10. oktobra, kada će se selektivno zatvarati određeni broj saobraćajnih traka

Čukaričani dočekali nešto što su mislili da se nikada neće dogoditi! Počela je gradnja pešačkog mosta iznad Obrenovačkog puta (FOTO)
Pasarela - Copyright Facebook/Goran Vesić

San Čukaričana, na koji čekaju 10 godina, konačno će se ostvariti jer su započeti prvi koraci ka izgradnji pešačkog mosta na prometnoj saobraćajnici - Obrenovačkom putu. 

Najveći broj Čukaričana dočekao je nešto što je mislio da se nikad neće dogoditi - konačno je počela izgradnja pešačke pasarele na Obrenovačkom putu, koja će povezati Čukaričku padinu i Adu Ciganliju. 

Iako na ovom delu Obrenovačkog puta, kod jednog trgovinskog lanca, na razdelnom ostrvu već godinama postoji zaštitna ograda, to nije sprečavalo mnogobrojne građane da u svako doba dana, pa čak i usred saobraćajnog špica, prelaze izuzetno prometnu ulicu.

Pixabay
 

Zbog toga je izgradnja pasarele bilo i jedino rešenje, pa se brzo pristupilo i prikupljanju potrebne dokumentacije.

Građevinska dozvola za ovaj pešački most izdata je 1. juna, a radovi prijavljeni 16. juna, dok je na tabli kao početak radova označen 23. avgust, a završetak 22. oktobar ove godine.

Zbog radova jedna traka za saobraćaj je zatvorena, a prema najavama, tako će i biti sve do 10. oktobra, kada će se selektivno zatvarati određeni broj saobraćajnih traka. 

Kako su u Direkciji za građevinsko zemljište rekli, u toku je obeležavanje trase i priprema za postavljanje šipova.

- Za ove potrebe zatvorene su dve od četiri saobraćajne trake na Savskoj magistrali, u smeru ka Obrenovcu. Radove izvodi konzorcijum koji predvodi preduzeće "Ras inženjering". Dužina pasarele je 40,5 metara, sa ivičnim stubovima pozicioniranim sa jedne i druge strane magistrale, kao i središnjim stubom u zelenom razdelnom pojasu – rekli su u Direkciji.

 

 

Pasarela je projektovana kao čelična konstrukcija, a najniža tačka konstrukcije je na visini od minimum pet metara u odnosu na ravan kolovoza. 

Pasareli će se prilaziti preko stepeništa širine oko dva metra, sa rukohvatima od 70 i 90 centimetara.

Podsetimo, Čukaričani su još 2012. potpisali peticiju da se podigne pešačka pasarela, a tender za njenu izgradnju sa izradom tehničke dokumentacije raspisan je u septembru 2019. godine. Tada je urađena procena po kojoj će izgradnja ovog nadvožnjaka Grad koštati oko 33 miliona dinara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike