"Parkiraju nam se ispod prozora!": Stanari dela Borče muku muče sa saobraćajem i traže njegovu zabranu (FOTO)

19.05.2022

17:45

0

Na adresu predsednika opštine Palilula prošle nedelje je stigla peticija sa oko 200 potpisa

"Parkiraju nam se ispod prozora!": Stanari dela Borče muku muče sa saobraćajem i traže njegovu zabranu  (FOTO)
asfaltirano igralište pretvoreno u parking - Copyright Privatna arhiva

Na adresu predsednika opštine Palilula prošle nedelje je stigla peticija sa oko 200 potpisa stanara Borče, iz Centra 3, koji zahtevaju da se zabrani saobraćaj za sve osim za stanare, dostavu i hitne službe, kao i da se da prednost pešacima.

U ovom delu Borče pre nekoliko meseci započeti su radovi na rekonstrukciji pešačkih i servisnih staza, koje su, svakako, bile dotrajale i zrele za zamenu. 

Međutim, stanari su se pobunili pošto smatraju da je pešačke staze trebalo graditi od nekog drugog materijala, a ne od asfalta, jer ih vozači koriste kao put za automobile.

Privatna arhiva
 

Taj blok zgrada u Centru 3 sagrađen je pre više od četiri decenije i osmišljen je tako da kroz servisne saobraćajnice unutar samog bloka ne prolaze vozila, osim vozila stanara, hitnih službi i dostave. 

Takođe, po obodu imaju biciklističku stazu i obilaznicu za motorni saobraćaj koja bi u teoriji trebalo da služi za pristup servisnim saobraćajnicama i parkinzima.

Kako su stanari Centra 3 naveli za 24sedam, oni traže da se između zgrada naprave pešačke staze, popločane kamenom, kako im se automobili više ne bi parkirali ispod terasa.

Privatna arhiva
Peticija stanara Borče 3

- Od gradske opštine tražimo da se u Centru 3 projektuju raster parkinzi, odnosno vodopropusni parkinzi kroz koje može da raste i trava, i između kojih može da se zasadi drveće, i koji leti emituju manje toplote od asfalta - kažu oni. 

Žitelji Borče dodaju da bi raster parkinzi trebalo biti izgrađeni po obodu naselja, a ne u centru, gde je, kako ističu, saobraćaj nepoželjan jer se tu nalaze dečja igrališta.

Privatna arhiva
 

Takođe, oni zahtevaju da se sportski tereni, koji su tokom prethodne godine pretvoreni u parkirališta, vrate svojoj nameni ili pretvore u park sa zelenilom i klupama, ili poligon na kome bi mališani učili da voze bicikle. 

U svojoj peticiji, Borčanci traže i da se razmotri zabrana saobraćaja kroz Centar 3, osim vozilima stanara, dostave i hitnih službi, i to na potezu od trgovinskog objekta ka toplani.

- Sve je više i više vozila koja postaju pretnja po bezbednost stanara. Ukoliko je moguće, saobraćaj bi trebalo i fizički sprečiti uz pomoć žardinjera i stubića, ali tako da zgrade budu dostupne vatrogascima - zaključili su Borčanci. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike