Žitelji leve obale Dunava bi mogli da "prodišu": U planu novi život za "Zrenjaninac" - šest traka, biciklistička staza i još mnogo toga!

13.07.2022

17:45

0

Plan detaljne regulacije izradio je Urbanistički zavod Beograda

Žitelji leve obale Dunava bi mogli da "prodišu": U planu novi život za "Zrenjaninac" - šest traka, biciklistička staza i još mnogo toga!
Zrenjaninski put - Copyright Printscreen/Urbanistički zavod Beograda/Youtube/Djordje Petrić

S prilivom velikog broja stanovništva, leva obala Dunava - tačnije Pančevački most i Zrenjaninski put - u poslednje tri decenije postala je "tesna" za saobraćaj. 

Iako su gradski čelnici mislili da će se gradnjom Pupinovog mosta drumski saobraćaj na ovim trasama rasteretiti, to se ipak nije dogodilo. Gužve su svakodnevne, naročito u jutarnjim i popodnevnim špicevima, gradski autobusi su puni, a putnici sve nervozniji. 

Grad Beograd je početkom ove godine objavio Plan detaljne regulacije za Zrenjaninski put, od kanala "Sebeš" do saobraćajnice Severna tangenta, koji bi mogao da "prodiše". 

Printscreen/Urbanistički zavod Beograda
 

Prema dokumentu koji je izradio Urbanistički zavod Beograda, "Zrenjaninac" je postao nebezbedan i nekomforan, sa čestim prekidima saobraćajnih tokova, a usled neplanske izgradnje, neizgrađenih trotoara, kao i neregularno parkiranih vozila.

Upravo zbog toga, u planu je da ova magistralna saobraćajnica dobije tramvajski saobraćaj, kružne tokove, obostrane trotoare i biciklističke staze.

Zrenjaninski put će ovim planskim rešenjem dobiti bašticu širine osam metara u središtu saobraćajnice za javni linijski prevoz (tramvaj i autobus), po dve vozne trake po smeru širine 3,25 metara svaka, obostrane jednosmerne biciklističke staze širine 1,1 metar i zaštitne pojaseve od 0,75 metara, kao i obostrane trotoare promenljive širine, koji najvećim delom prate katastarsku parcelu saobraćajnice.

Printscreen/Urbanistički zavod Beograda
 

Biciklisti će na ovaj način dobiti trasu koja će se se pružati duž Zrenjaninskog puta i biće deo projekta Evropske unije, odnosno, deo evropske mreže biciklističkih staza.

Kada je reč o tramvajskom saobraćaju, u planu je da se izgradi pruga od Pančevačkog mosta pa sve do groblja "Zbeg".

Prema planu, autobuski linije se zadržavaju, a stajališta autobusa i tramvaja će biti zajednička.

Takođe, planira se i uvođenje novih autobuskih linija duž ulica Ivana Milutinovića – Put za Ovču i Bratstva i jedinstva.

Printscreen/Urbanistički zavod Beograda
 

Prema planu, kanalizaciona mreža se planira u skladu sa Regulacionim planom za izgradnju primarnih objekata i vodova Banatskog kanalizacionog sistema, dok će se atmosferske vode prikupljati sistemom kišne kanalizacije. Upotrebljene vode će biti prikupljene i usmeravane na postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda "Krnjača", nizvodno od Pančevačkog mosta, i tako prečišćene biće ispuštane u Dunav.

Za sada nije navedeno kada bi radovi na rekonstrukciji trebalo da počnu, pa ni krajnji datum završetka radova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike