Pasarela na Adi Ciganliji posle dve godine dobila "zeleno svetlo" za otvaranje: Planira se gradnja pešačkog mosta i na Obrenovačkom putu?

13.08.2022

17:45

0

Gradnja ovog pešačkog mosta preko opterećene Radničke ulice najavljena je još 2017. godine

Pasarela na Adi Ciganliji posle dve godine dobila "zeleno svetlo" za otvaranje: Planira se gradnja pešačkog mosta i na Obrenovačkom putu?
Pasarela kod Ade Ciganlija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Pasarela u Radničkoj ulici, koja spaja Adu Ciganliju i šoping centar "Ada mol", dobila je nakon dve godine novi rok za konačno otvaranje. 

Naime, završeni pešački most, koji je već mesecima zatvoren građevinskim ogradama, u septembru bi najverovatnije trebalo da bude otvoren za pešake. Posle izdavanja izmenjene građevinske dozvole u junu, sada se čeka prijava radova, posle koje slede tehnički prijem i upotrebna dozvola. 

To znači da će ta prečica moći da se koristi na dvogodišnjicu od prvobitno zacrtanog roka. 

24sedam/Goran Sivački
 

Zašto se kasnilo? 

Najpre je prvobitni projekat morao da se menja zbog vodovodnih i kanalizacionih cevi koje nisu bile ucrtane u katastar podzemnih instalacija, potom je kao izgovor za kašnjenje bila pandemija koronavirusa, pa kiša i sneg koji su usporili radove. 

Onda je investitor "GTC Srbija" zatražio izmenu tehničke dokumentacije zbog urbanističke začkoljice, i napokon je u junu dobio "zeleno svetlo" od resornog ministarstva.

Gradnja planirana još 2017. godine 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Gradnja ovog pešačkog mosta preko saobraćajno opterećene Radničke ulice najavljena je još 2017, kada je postavljen kamen temeljac za prvi šoping centar na Čukarici "Ada mol", koji je otvoren u maju 2019. godine.

Vrednost pasarele je 1,1 milion evra bez PDV-a, i ona je, iako još nije prohodna, prva realizovana prečica između Čukaričke padine i Ade Ciganlije. 

U planu i pasarela na Obrenovačkom putu?

Pixabay
 

Čukaričani bi konačno mogli da dočekaju početak izgradnje pešačke pasarele koja će povezati Čukaričku padinu i Adu Ciganliju.

Naime, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove izdao je nedavno građevinsku dozvolu za izgradnju spojnice koja će povezati dve strane prometnog Obrenovačkog puta.

Investitor za izgradnju pasarele na Obrenovačkom putu je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju, izvođač je konzorcijum firmi "Beograd put" i "Ras inženjering niskogradnja", dok bi izgradnja projekta, prema aktuelnim najavama, trebalo da se okonča do kraja oktobra.

Stanari ovog dela Čukarice pre punu deceniju su alarmirali nadležne da se na ovom delu Obrenovačkog puta izgradi pasarela jer građani svakodevno prelaze jednu od najprometnijih ulica u ovom delu prestonice i tako rizikuju život. 

Tender za njenu izgradnju sa izradom tehničke dokumentacije raspisala je Direkcija u septembru 2019. godine. Tada je urađena procena po kojoj će izgradnja ovog nadvožnjaka Grad koštati oko 33 miliona dinara. 

Ukupna dužina pasarele biće 40 metara, a širina četiri. Noseći stub biće postavljen na razdelnom ostrvu, a nadzemni deo imaće metalnu konstrukciju koja mora biti odvojena od tla minimum pet metara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike