Koliko kiše Beograd može da podnese? Ovo su najkritičnije tačke u srpskoj prestonici kada se dogode letnji pljuskovi!

23.08.2022

17:45

0

U JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" kažu da je tokom vikenda je palo između 39,6 i 66,8 litara kiše po metru kvadratnom

Koliko kiše Beograd može da podnese? Ovo su najkritičnije tačke u srpskoj prestonici kada se dogode letnji pljuskovi!
Tan2021-11-5_112259376_2 - Copyright Tanjug/AP

Beograđani su svedoci čestih letnjih pljuskova usled kojih dolazi do stvaranja "jezera" na kritičnim tačkama u prestonici, pa se neki pitaju koliko kiše može da podnese gradska kanalizaciona mreža.

Jaki pljuskovi koji su tokom ove nedelje pogodili prestonicu potpuno su onemogućili normalno funkcionisanje saobraćaja, ali i  život ljudi - neki su bili "odsečeni od sveta", nisu imali struje, stanovi i garaže su im bili poplavljeni, a u nekim ulicama je voda bila čak i do kolena. 

Kako su za 24sedam rekli u JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", tokom vikenda je palo između 39,6 i 66,8 litara kiše po metru kvadratnom.

Tanjug/Dimitrije Nikolić
 

- Padavine su bile i prostorno i vremenski neujednačene, što znači da je u pojedinim trenucima na pojedinim područjima padala kiša znatno jačeg intenziteta nego u drugim delovima grada. Tako je u periodu od 12.50 do 13.40 na području mernog mesta Dorćol, za nepunih sat vremena, palo 28 litara kiše po metru kvadratnom - istakli su iz "Vodovoda". 

Dodaju da kišna kanalizacija nije dimenzionirana tako da primi veliku količinu kiše za kratko vreme (od 20 do 25 litara kiše po metru kvadratnom). 

- Niži delovi grada, prirodno, uvek imaju veći problem nego viši, zato što se sva voda koju kanalizacija ne može da primi slije u niže zone. Dodatni problem je i u tome što kišnu kanalizaciju nemaju svi delovi grada - rekli su naši sagovornici. 

Tanjug/Dimitrije Nikolić
 

28 ekipa bilo na terenut

Tokom vikenda Sektor kanalizacione mreže angažovao je ukupno 28 ekipa, a najugroženije lokacije u Beogradu bile su sledeće: 

- Trgovačka (na ovoj lokaciji ne postoji gradska kanalizaciona mreža)
- Podvožnjaci 25. maj, Dubrovačka i Knežopoljska (voda se zadržavala usled nanošenja smeća i organskog otpada na rešetke slivnika. Po dolasku ekipa na ove lokacije i raščišćavanja rešetki voda se povukla)
- Ugao Vojislava Ilića i Stanislava Sremčevića (ista situacija kao sa podvožnjacima)
- Južni bulevar kod Autokomande (velika slivna površina, pri intenzivnim padavinama nemogućnost slivnika na uzvodnim lokacijama da prime svu vodu. Po smanjenju intenziteta padavina voda se brzo prihvati u sistem)
- Cvijićeva između Bulevara despota Stefana i Poenkareove

- Zbog postojeće konfiguracije terena, na slivničke rešetke voda nanosi razni materijal koji prekriva rešetke i trenutno onemogućava ulivanje atmosferskih voda u slivnik i njeno dalje oticanje (podvožnjak kod Hitne pomoći, kao i podvožnjaci u ulicama Knežopoljska, Dubrovačka, Tadeuša Košćuška, Karađorđeva ulica itd.) - objašnjavaju u "Vodovodu". 

U Beogradu ima oko 35.000 slivnika koji se redovno čiste minimum dva puta tokom godine, dok se u zavisnosti od potrebe oni čiste i vanredno. Godišnje se ispere 123.500 metara cevne mreže i iscrpi 4.000 metara kubnih fekalnog sadržaja iz kolektora.

Kada je reč o zagušenju slivnika, naši sagovornici napominju da se oni zapušavaju kada se nanose smeće, šut i drugi građevinski materijal u slivnike. Zbog  toga, iz "Vodovoda" apeluju na građane da ne bacaju otpatke na ulicu, a na izvođače građevinskih radova da više obrate pažnju na skladištenje građevinskog materijala.

 

"Kišnu kanalizaciju nemaju svi delovi grada"

Iz ovog javnog komunalnog preduzeća naveli su da kanalisana teritorija grada obuhvata oko 180 kvadratnih kilometara površine.

- Nije sve gradsko područje obuhvaćeno kanalizacionim sistemom. Kanalisanost sistemom za odvođenje otpadnih voda je 75 odsto, a atmosferskim 65 odsto - dodaju oni.

Govoreći o čišćenju slivnika i kolektora, u "Vodovodu" kažu da njihovo preduzeće redovno održava gradsku kanalizacionu mrežu i pripadajuće objekte za prijem i odvođenje otpadnih i atmosferskih voda. 

Pixabay
 

- Redovno održavanje podrazumeva čišćenje cevne mreže i kolektora, čišćenje slivnika i slivničkih veza, revizionih silaza, sanaciju defekata na mreži, zamenu poklopaca revizionih silaza i slivničkih rešetaka (ukradeni, izlomljeni, dotrajali i sl.). Poslovi na održavanju se obavljaju na osnovu usvojenih godišnjih planova - objasnili su naši sagovornici.

Kanalizaciona mreža u tri pogona

24sedam/J.B.
 

Beogradska kanalizaciona mreža sa pripadajućim objektima je podeljena na tri pogona, a svaki pokriva određenu teritoriju grada na kojoj nadležne ekipe ovog javnog preduzeća, u najkraćem mogućem roku, rešavaju probleme.

- Po važnosti i potrebi održavanja, objekti su podeljeni u grupe kategorije, na osnovu kojih se planira broj čišćenja godišnje (slivnici I kategorije tri puta godišnje, slivnici II i III kategorije jednom godišnje, deo slivnika II i II kategorije dva i tri puta godišnje). Kategorija objekta zavisi od niza faktora, među kojima su tehničko stanje, režim funkcionisanja, nagib, stepen punjenja, značaj saobraćajnice... - naveli su iz "Vodovoda". 

Oni su zaključili da se intenzivnije obavljaju čišćenje slivnika na kritičnim tačkama, odgušenja i ispiranje mreže pre i posle padavina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike