Voda iz naselja Vojvode Vlahovića nema kud da ode! Svaki put kada padne kiša dogodi se potop - evo šta je rešenje za ovaj problem (VIDEO)

22.08.2022

17:45

0

Prema rečima Marka Mladenović iz Udruženja građana "Moje naselje", kretanje stanara usled obilih padavina, koje su za vikend pogodile prestonicu, bilo je onemogućeno u periodu od sat vremena

Voda iz naselja Vojvode Vlahovića nema kud da ode! Svaki put kada padne kiša dogodi se potop - evo šta je rešenje za ovaj problem (VIDEO)
viber_slika_2022-08-22_13-33-13-907 - Copyright Privatna arhiva/Marko Mladenović

Stanari naselja Vojvode Vlahovića vode višedecenijsku bitku sa kanalizacijom, jer svaki put kada prestonicu zadese obilne padavine, oni se suočavaju sa izlivanjem otpadnih voda i potopima, zbog kojih ne mogu da izađu iz svojih domova.

Jedini funkcionalan prilaz naselju stanari imaju u Ulici braće Jerković, kod okretnice linije 26, a kroz Ulicu vojvode Vlahovića prolazi samo mini-autobus linije 26L, te kada dođe do velikih padavina, građani ostanu potpuno paralizovani.

Prema rečima Marka Mladenović iz Udruženja građana "Moje naselje", kretanje stanara usled obilih padavina, koje su za vikend pogodile prestonicu, bilo je onemogućeno u periodu od sat vremena. 

Privatna arhiva/Marko Mladenović
Poplavljen donji deo naselja

- Kada se voda pokvukla u našem fekalnom jezeru nastadala su dva automobila, a voda se izlila u okolne kuće i garaže. Kada se voda povukla, na teren su stigle ekipe JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" koje su otpušavale kanalizaciju i ekipe JKP "Gradska čistoća" koje su prale ulicu - ističe za 24sedam Mladenović.

On dodaje da, kao i svake godine, stanarima kojima su kuće i garaže poplavljene nikakva šteta nije novčano nadoknađena. 

Marko Mladenović Printscreen/YouTube
 

Kada je reč o nekoj vrsti pomoći od opštine Zvezdara ili Voždovac, naš sagovornik ističe da se tokom proteklih godina ništa krucijalno nije uradilo. 

- Ovaj problem pripada opštini Voždovac, koja je nedavno održala komisiju za procenu vrednosti ilegalnih kuća koje se nalaze na trasi planiranog kumodraškog kolektora i Nove kumodraške ulice. Taj plan detaljne regulacije postoji još od 2005. godine. Sada bi Grad trebalo da pokrene proceduru kako bi se taj problem rešio. To je jedino dugoročno rešenje kada su poplave u pitanju, jer bi onda čitav tok sa Zvezdare bio preusmeren na kumodraški kolektor putem atmosferske kanalizacije, tako da donji deo više ne bi plavio - objašnjava Mladenović za 24sedam

Šta kaže PDR? 

Javni uvid u Nacrt plana detaljne regulacije za Novi kumodraški kolektor održan je još 2019. godine, ali od tada gradske vlasti nisu ništa pokrenule kako bi se ovaj problem, sa kojim se stanari naselja Vojvode Vlahović često suočavaju, rešio. 

Kako piše u Nacrtu plana, Novi kumodraški kolektor je neophodan kako bi se rešio hidrotehnički problem nedovoljnog kapaciteta postojećeg Starog kumodraškog kolektora opšteg tipa. Takođe, Novi kumodraški kolektor treba da odvede atmosferske vode u Novi mokroluški kolektor, a fekalne vode u Stari mokroluški kolektor opšteg sistema. Do sada su sve vode, putem postojećeg Starog kumodraškog kolektora opšteg tipa, odlazile u Stari mokroluški kolektor.

Ranije urađen Generalni projekat evakuacije kišnih i upotrebljenih voda sa sliva Mokroluškog potoka do Autokomande, sa posebnim osvrtom na Kumodraški sliv, dao je osnovni koncept uređenja sliva. 

Printscreen/Urbanistički zavod Beograda
 

Projektom je predviđena izgradnja Novog kumodraškog kolektora i dve retenzije na Kumodraškom potoku "Kumodraž 1" i "Kumodraž 3", kao i regulacija Kumodraškog potoka. Za potrebe izrade prve dve faze plana urađen je Idejni projekat za Kumodraški kišni kolektor sa retenzijom R1, koji je obuhvatio celu trasu Novog kumodraškog kolektora. Takođe, u ranijem periodu je urađen Idejni projekat Kumodraškog kišnog kolektora – deonica od retenzije R1 do Vitanovačke ulice, koji je predstavljao polazni osnov za izradu ovog plana.

Plan će predstavljati osnov za izgradnju Novog kumodraškog kolektora, koji će trajno rešiti hidrotehničko uređenje kumodraškog sliva na ovom potezu i istovremeno obezbediti povećanje kapaciteta postojećeg Starog kumodraškog kolektora.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike