"Voda je ulazila tamo gde ne bih pomislila da može da uđe": Vlasnica poplavljene kuće ispričala dramu tokom nevremena u Beogradu (FOTO)

06.07.2022

19:45

0

Samo smo stajali sa strane i gledali kada će kiša da stane, rekla je ona za 24sedam

"Voda je ulazila tamo gde ne bih pomislila da može da uđe": Vlasnica poplavljene kuće ispričala dramu tokom nevremena u Beogradu (FOTO)
24sedam/Goran Sivački

"Jaka kiša je začepila kanalizaciju i sve je krenulo da nam se sliva u garažu! Ovde živim 30 godina i nikada nam se ovako nešto nije dogodilo!"

Ovim rečima je sugrađanka Altine za 24sedam opisala jučerašnje nevreme koje se oko 19 sati sručilo na prestonicu, a u kojem su najteže pogođeni Zemun i Novi Beograd. 

Objašnjava da je prvi nalet kiše prošao solidno, voda im je malo ušla u garažu, a ona i ćerka uspele su za pola sata da je očiste. Međutim, najveći problem je napravio drugi nalet kiše, koje je trajao od 20 pa sve do 23 sata.

24sedam/Goran Sivački
Poplavljena garaža jedne kuće na Altini

- Samo smo stajali sa strane i gledali kada će kiša da stane. Celo dvorište nam je bilo poplavljeno, voda u garaži je bila čak do struka. Dva motora smo jedva izvadili iz nje, a kompresor i druge mašine su nam bili potopljeni totalno - kaže ona za 24sedam.

Naša sagovornica ističe da im je kuća, na svu sreću, dobro, ali da je voda ulazila kroz rupe za koje je ona mislila da je to nemoguće.

24sedam/Goran Sivački
 

- Tamo gde nikada nisam mogla da pomislim da će da uđe kiša, sinoć jeste! Voda nam je ulazila ispod ulaznih vrata i kroz prozore, gornja terasa nam je bila kao bazen... Stavljali smo peškire ne bismo li zaustavili prodor vode - priseća se ona. 

24sedam/Goran Sivački
 

Žiteljka Altine dodaje da su sinoć do tri ujutru izbacivali vodu iz garaže i čistili dvorište, kao i da su taj posao nastavili jutros od šest.

24sedam/Goran Sivački
 

- Ovde živim 30 godina, i za sve to vreme, kakva god kiša da je bila, nikada nam ovako nije bilo. Ovo je prvi put da kanalizacija nije mogla da primi toliku količinu kiše - zaključila je naša sagovornica. 

24sedam/Goran Sivački
Kuća u čijoj se garaži poplava dogodila

Podsetimo, jako nevreme sručilo se sinoć na Beograd, ulice su bile poplavljene, na Novom Beogradu i u Zemunu su se stvorila ogromna jezera, automobili su plivali, a pripadnici beogradske policije su građanima pomagali sa guranjem vozila i pri prelasku preko jezera tako što su ih nosili na rukama. 

Palo oko 40 litara kiše po metru kvadratnom

24sedam/Goran Sivački
Šlep služba odnosi nasukani automobil na Altini 

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda prof. dr Jugoslav Nikolić objasnio je da je ciklon na severu Evrope uslovio tzv. frontalni sistem na području Srbije koji je izazvao padavine, vremenske nepogode sa gradom i pad temperature.

24sedam/Goran Sivački
 

- Najviše padavina bilo je u istočnom Sremu, južnom Banatu i Beogradu. Palo je od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom. U Kruševcu i okolini bilo je takođe oko 20 litara po metru kvadratnom, a u ostalim delovima Srbije bilo je ispod 20 litara padavina po metru kvadratnom - rekao je za Tanjug Nikolić.

On je objasnio da su se danas nad Srbijom stekli uslovi za stvaranje tzv. višećelijskih oblaka sa "visinom vrha od preko 20 kilometara i sa energijom akumuliranom u svakom takvom oblaku većom od prosečne atomske bombe".

Bonus video

MUP

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti