Mislili ste da je Beograd najgore prošao? E pa pogledajte kako su izgledale Nemačka i Belgija tokom poplava! Bilo je i mrtvih

08.07.2022

05:26

0

Mnogi evropski gradovi su bukvalno bili prekriveni vodom tokom padavina

Mislili ste da je Beograd najgore prošao? E pa pogledajte kako su izgledale Nemačka i Belgija tokom poplava! Bilo je i mrtvih
kisa pljusak nevreme evropa copy - Copyright AP Photo/Michael Probst/Tanjug/Dimitrije Nikolić

Jako nevreme koje je pogodilo srpsku prestonicu pre tri dana, a u kojem su veliki delovi Zemuna i Novog Beograda bili poplavljeni, podsetilo je širu javnost na vremenske nepogode koje su zadesile i druge evropske zemlje, kao što su Nemačka, Belgija i Luksemburg. 

Veliki broj građana zaboravlja na jul 2021. godine, kada je katastrofalno nevreme pogodilo Nemačku, Belgiju, Švajcarsku, Luksemburg i Holandiju, i kada je u ovim nepogodama bilo na desetine žrtava.

Nemci su tada sa čitavim svetom delili fotografije i video-zapise horor scena sa kojima su se suočili usled poplava koje su gutale njihove domove. Neki su tu nesreću uporedili čak i sa razarenjem Nemačke u Drugom svetskom ratu. 

U Belgiji je najveći broj žrtava pronađen oko grada Liježa, a uprkos tadašnjoj naredbi za evakuaciju stanovnika centralnih okruga i područja koja se graniče sa rekom Meza, deo žitelja nije želeo da napusti svoje domove.

Takođe, u Belgiji je vojska bila raspoređena u četiri od 10 provincija, u cilju pružanja pomoći tokom spasilačkih akcija i evakuacije, zajedno sa timovima spasilačkih službi iz Belgije, ali i Italije i Francuske.

Jezero na Pupinovom mostu i u Zemunu 

Printscreen/Facebook
 

Jako nevreme koje je u utorak pogodilo Beograd napravilo je totalni kolaps u čitavom gradu, a veliki broj stambenih objekata bio je poplavljen

Takođe, velika bujica se slivala niz auto-put - smer ka Nišu, i preko Gazele, dok se ogromno jezero stvorilo na Pupinovom mostu, gde su vozila više od sat vremena bila zarobljena, a gradski prevoz nije saobraćao. 

U utorak je na teren izašla i beogradska policija, koja je pomagala građanima, gurala im vozila i na rukama prenosila ljude do mesta gde nema vode. 

"Nije Beograd najgori od sve dece"

Beoinfo
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić

Povodom nevremena u srpskoj prestonici, građanima se obratio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, koji je naglasio da iz ovakvih situacija treba da se izvuče pouka i dodao da je važno da se pred najavljene padavine za danas svi što bolje pripremimo.

- Medije molim da na vreme obaveste Beograđane o najavama padavina za petak, a mi ćemo biti na terenu, da probamo da preduhitrimo situaciju i da budemo daleko spremniji, jer sada dva dana unapred znamo da su najavljene padavine - rekao je gradonačelnik.

Šapić je tom prilikom pokazao i fotografije posledica vremenskih nepogoda iz najrazvijenijih gradova širom Evrope rekavši:

- Ovako izgledaju Pariz, Luksemburg, Keln, Prag, London, Beč i mnogi drugi evropski gradovi kada ih pogodi nevreme. Nažalost, ovako nakon poplava izgledaju i veliki evropski gradovi, gradovi kakvim i mi težimo da budemo. I eto, Beograd ipak nije „najgori od sve dece”.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike