Novi saobraćajni znak u Beogradu - poplave u ulici! Istražujemo da li će ovo upozorenje smanjiti broj nesreća usled velikih padavina

22.07.2022

05:30

0

Stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić za 24sedam ističe da se u srpskoj prestonici nalazi nekoliko tačaka gde se voda nakupi

Novi saobraćajni znak u Beogradu - poplave u ulici! Istražujemo da li će ovo upozorenje smanjiti broj nesreća usled velikih padavina
Tan2022-7-2_165130682_4 - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

Jako nevreme, koje nekoliko puta godišnje pogodi Beograd, zbog čega se na kritičnim mestima u prestonici stvaraju jezera, dalo je ideju gradskim čelnicima da postave saobraćajne znake koji bi vozačima implicirali da tuda ne idu i ne parkiraju svoja vozila. 

Ovaj predlog nedavno je dao gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, objasnivši da u prestonici treba da se postave saobraćajni znaci kako bi vozači izbegavali mesta na kojima se sakuplja velika količina vode.

Foto:MUP
Posledice nedavnih padavine koje su pogodile Beograd

I, gradskim vlastima nije trebalo dugo, pa je upravo jedan takav znak postavljen u Zemunu, u obliku trougla oivičenog crvenom i sa znakom uzvika u sredini. On upozorava na opasnost, a ispod njega se nalaze dve table koje vozačima objašnjavaju o čemu je reč.

Stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić kaže za 24sedam da ideju poštuje, ali da izrada samog znaka nije u skladu sa Pravilnikom o saobraćajnoj signalizaciji.

printscreen/instagram/serbialive_beograd
Saobraćajni znak za opasnost od poplava

- Saobraćajni znak predstavlja informaciju za vozača u smislu naredbe, obaveštenja ili opasnosti. S obzirom na to da je ovaj znak u obliku trougla, on  spada u znakove opasnosti. Međutim, da li vozači treba da budu informisani da će biti padavina ili ne treba uopšte da idu tim putem - pita se Vujanić.

Njegov zaključak je da novopostavljeni znak troši vreme vozačima na razumevanje i čitanje ovog znaka, što, inače, ne bi smelo da bude slučaj kada je reč o saobraćajnom znaku.

Printscreen/YouTube
 Stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić

- Znak bi trebalo napraviti tako da se na njemu vidi voda, ako je već reč o opasnosti usled obilnih padavina. Sličan znak postoji. Reč je o onom na kome je prikazan automobil kako pada sa doka u reku. Ja bih radije koristio taj znak, koji bi vozačima u Beogradu bolje opisao moguću opasnost, da će pasti u duboku vodu, nego znak koji upozorava vozače na opasnost a ispod stoje dve table na kojima se nalazi pisano značenje znaka - pojašnjava za 24sedam stručnjak za bezbednost saobraćaja. 

On dodaje da znak svojim grafičkim prikazom mora da opisuje na šta vozače upozorava, kao i da pomenuti znak ne postoji, već bi ga trebalo smisliti.  

Postoji li alternativa? 

Stručnjak za bezbednost saobraćaja ističe da se u srpskoj prestonici nalazi nekoliko tačaka gde se voda nakupi.

- Upravljač puta za svaku deonicu koja nije bezbedna za saobraćaj po zakonu mora da zatvori, te bi oni morali na kritičnim mestima da postave promenljivu signalizaciju za zabranjen saobraćaj - objašnjava on. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike