Čim se pljusak sruči na prestonicu, u Beogradu se smrači! Istraživali smo zašto se ulična rasveta ne pali pre vremenskih nepogoda

08.07.2022

17:30

0

Fotoćelije koje automatski uključuju javnu rasvetu, kada količina svetla padne ispod određenog nivoa, godinama unazad u upotrebi

Čim se pljusak sruči na prestonicu, u Beogradu se smrači! Istraživali smo zašto se ulična rasveta ne pali pre vremenskih nepogoda
profimedia-0213696782 - Copyright Profimedia

Teško nevreme koje je ove nedelje pogodilo Beograd uznemirilo je veliki broj građana, jer su mnogi delovi srpske prestonice bili poplavljeni, a vidljivost u saobraćaju i na pojedinim prestoničkim ulicama veoma loša - gotovo da je bio mrak. 

Važno pitanje zbog čega se javna rasveta ne uključi pre termina propisanog u Odluci o javnoj rasveti usled nevremena pokrenuo je advokat Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

 

 

Okanović je za 24sedam objasnio da su fotoćelije, koje automatski uključuju javnu rasvetu, kada količina svetla padne ispod određenog nivoa, godinama unazad u upotrebi. 

- Međutim, problem je što je Grad svojom Odlukom o javnoj rasveti uredio i predvideo godišnji raspored kada se uključuje i isključuje rasveta. Postoji tabela u kojoj su tačno navedeni termini, za svaki mesec. Problem nastaje kada taj program u celini ne prati realan zalazak i izlazak sunca - navodi on za 24sedam.

Printscreen/ RTV Pink
Damir Okanović

Dešava se, kako naš sagovornik ističe, da kada je mrak javna rasveta ne bude upaljenja, kao i da je uveliko svanulo a ulične svetiljke još uvek rade. 

Printscreen/Odluka o javnoj rasveti
Raspored uključenja i isključenja javne rasvete u Beogradu 

- Dodatan problem nastaje usled vremenskih nepogoda, kao što su kiša i oluja. Vozači tada ne vide dobro, jer je smanjena količina svetla, i imate dodatne teške uslove za vožnju, kao što su mokar i crn kolovoz. Ta odluka jako loše utiče na bezbednost u saobraćaju, kako samih vozača, tako i pešaka. Nedopustivo je i nebezbedno - kazao je za 24sedam Okanović. 

Takođe, on je podvukao da je Komitet za bezbednost već nekoliko puta podneo inicijativu Gradu Beogradu da se ta odluka izmeni i da se vreme isključivanja i uključivanja javne rasvete u Beogradu isključivo vezuje za trenutne uslove.

Tanjug/Dimitrije Nikolić
 

Podsetimo, jako nevreme koje je u utorak pogodilo Beograd napravilo je totalni kolaps u čitavom gradu - ulice su bile potopljene, ulična rasveta nije svuda radila, automobili su plivali, pojedini sugrađani su bili zarobljeni u svojim vozilima i domovima, a veliki broj stambenih objekata bio je poplavljen. 

Takođe, velika bujica se slivala niz auto-put, smer ka Nišu, i preko Gazele, dok se ogromno jezero stvorilo na Pupinovom mostu, gde su vozila više od sat vremena bila zarobljena, a gradski prevoz nije saobraćao. 

U utorak je na teren izašla i beogradska policija, koja je pomagala građanima, gurala im vozila i na rukama prenosila ljude do mesta gde nema vode. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike