"Zmije se penju na terasu, ne otvaramo prozore": Stanovnici ovog naselja ne mogu da žive od gmizavaca, problem zapušteno imanje?

04.07.2022

19:05

4

Ko odluči da ih ubije može platiti kaznu od 14 do 100 hiljada dinara

"Zmije se penju na terasu, ne otvaramo prozore": Stanovnici ovog naselja ne mogu da žive od gmizavaca, problem zapušteno imanje?
Zmija/Ilustracija - Copyright Pixabay

Redak je stanovnik naselja Vojvode Vlahović koji ovih dana bez straha izlazi na ulicu, a razlog se krije u ne tako omiljenim gmizavcima među narodom - zmijama.

Naime, kako pričaju, pojavile su se pre 10 dana, a penju se i na terasu, te već neko vreme ne smeju da otvore prozore.

- Tu su i u sedam ujutru ili 10 uveče, neprijatna je situacija. Svi prozori su spušteni, ljudi se plaše da izađu - kaže stanarka Bojana Kostić.

Navodno, problem se krije u šiblju, visokoj travi i rastinju. Mesecima niko nije kosio, a parcela pripada privatnom licu, tvrde stanari za RTS. 

Javni servis pokušao je da stupi u kontakt sa opštinom, međutim nisu dobili odgovor.

U gradovima nema otrovnica

U Srbiji postoji 10 vrsta zmija, a otrovnica u gradovima nema.

- U Srbiji, osim poskoka i šarke, ne postoje druge otrovnice, tako da mi sve to što nalazimo oko naših kuća, pogotovo ovde u Beogradu, su neotrovnice, znači ili je lažna šarka, ili je smukulja - objašnjava biolog Kristijan Ovari.

Zoohigijena Veterine Beograd nije odgovorila na pitanje koliko imaju prijava i da li su stizale i iz naselja Vojvoda Vlahović.

- Toplije talase zmije mnogo bolje podnose, jer su gmizavci, a njima to pogoduje, jer im telesna temperatura nije stalna, zato imaju brži metabolizam, pa su gladnije, alavije, nalaze se više oko nas - objašnjava Ovari.

Ipak, napominje da ukoliko dođe do ujeda, ništa ne radimo na svoju ruku.

- Nikakvi bapski recepti. Ne treba sisati, seći, podvezivati i ostale stvari, jer mogu izazvati više štete - upozorava Ovari.

Kazna od 14 do 100 hiljada

Ako niste znali do sada, zmije su zakonom zaštićene, a ko odluči da ih ubije može platiti kaznu od 14 do 100 hiljada dinara.

Takođe, zmija će vas vrlo retko napasti, stoga je pustite da mirno prođe svojim putem. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike