Hoće li poskupeti gradski prevoz u Beogradu? Predsednik Samostalnog sindikata GSP: Traženo povećanje od 17 odsto, nećemo imati za gorivo

20.04.2022

19:45

0

"Gužve su svakodnevna slika sa beogradskih ulica. Kada bi se smanjio broj autobusa to bi dodatno zakomplikovalo situaciju"

Hoće li poskupeti gradski prevoz u Beogradu? Predsednik Samostalnog sindikata GSP: Traženo povećanje od 17 odsto, nećemo imati za gorivo
ATA Imges/Antonio Ahel

GSP i privatni prevoznici podneli su u septembru prošle godine zahtev Sekretarijatu za javni prevoz o povećanju cene vožnje po pređenom kilometru od 17 odsto, a od 1. marta nadležni sekretarijat je odobrio privatnicima povećanje od 10 odsto, dok GSP nije dobio ništa, kaže za 24sedam Zoran Antić, predsednik Samostalnog sindikata GSP.

- Juče smo imali sastanak sa menadžmentom preduzeća. Želimo da apelujemo na gradonačelnika i zamenika gradonačelnika da se uključe u rešavanje ovog problema što pre. Plašimo se da nećemo moći da održimo trenutni red vožnje, a onda će se to primetiti na ulicama - navodi Antić za 24sedam.

M.M./ATAImages
 

Prema njegovim rečima, razlog njihovog zahteva je povećanje cene goriva, ali i delova za autobuse.

- Suština je u troškovima prevoza. Cela situacija u Ukrajini je dovela do velikog povećanja cene nafte. Mi plaćamo naftu skuplje nego građanstvo, jer je cena još veća kada se kupuje na veliko. Sa sredstvima koja sada imamo doći ćemo u situaciju da trenutni red vožnje neće biti održiv. Nemoćni smo, nećemo imati čime da platimo gorivo - kaže naš sagovornik.

Navodi da GSP radi u interesu Beograđana i da isključivo zbog toga i postoji.

- Ne želimo da dođe do redukcija u gradskom saobraćaju. Gužve su svakodnevna slika sa beogradskih ulica. Kada bi se smanjio broj autobusa to bi dodatno zakomplikovalo situaciju. Postojao bi gnev putnika koji bi bio usmeren verovatno ka nama - kaže Antić.

ATA Images/ M.M
 

GSP i privatni prevoznici imaju ista prava

Kako Antić objašnjava za 24sedam, GSP je 2019. potpisao aneks ugovora prema kojem su izjednačeni sa privatnim prevoznicima, te bi tako trebalo i da se postupa.

- Mi sada radimo po pređenom kilometru, izašli smo na tržište kao i privatnici, tražili smo samo da nam se izjednače uslovi i da nema subvencionisanja - ističe naš sagovornik.

Po ugovoru koji su prevoznici sklopili sa Gradom, dva puta godišnje, 27. septembra i 27. marta, ako za to ima opravdanog osnova, mogu podneti zahtev Sekretarijatu za povećanje cene prevoza prema pređenom kilometru.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti