Manje gužvi, više parkova i nove bolnice! Mislite da je to nemoguće? E pa, pogledajte plan Beograda za 2041. godinu (FOTO)

22.06.2022

17:30

0

Generalni urbanistički plan nedavno je objavio Urbanistički zavod Beograda, koji će na ranom javnom uvidu biti sve do 30. juna 2022. godine

Manje gužvi, više parkova i nove bolnice! Mislite da je to nemoguće? E pa, pogledajte plan Beograda za 2041. godinu (FOTO)
Beograd - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Zamislite da jednog dana metroom dolazite na posao ili u centar grada, da su u popodnevnom i jutarnjem špicu gužve za 50 odsto manje nego što je danas, da je obilaznica oko Beograda završena, da u glavnom gradu postoji više modernih, specijalizovanih bolnica i još mnogo toga što bi znatno doprinelo boljem životu građana prestonice. 

Beograd će upravo tako izgledati 2041, a Generalni urbanistički plan nedavno je objavio Urbanistički zavod Beograda, koji će na ranom javnom uvidu biti sve do 30. juna 2022. godine.

Šta sve plan predviđa? 

24sedam/Goran Sivački
 

Ovim planom je predviđeno da jedan od najvažnijih elemenata prostornog razvoja Beograd u naredne dve decenije budu zdravlje i blagostanje ljudi. 

Savremeni i inovativan grad će se prilagoditi svim građanima i trudiće se da prepozna potrebne svakog stanovnika. 

Urbanistički zavod Beograda
Planirane izmene Beograda za 2041.

Dodatno, Beograd će prema važećim planovima kompletirati izgradnju kanalizacione, gasovodne i toplovodne mreže, što će značajno doprineti poboljšanju stanja životne sredine, kao i sveobuhvatnom oporavku i sanaciji zemljišta, vazduha i voda.d

Više šuma i parkova

Pixabay
 

Jedan od osnovnih principa planiranja Beograda biće zasnovan na ekosistemskom pristupu - zaštita i unapređenje zelenih prostora i šuma, prirode i prirodnih procesa, kao i brojne koristi koje stanovnici grada imaju od prirode, biće integrisane u njegovo planiranje i razvoj.

Budućnost za transportni sistem 

Kada je reč o transportnom sistemu u srpskoj prestonici, do 2041. predviđeno je da se javni gradski prevoz sa postojećih 50 posto smanji na 44,49, kao i da se broj putničkih automobila sa 24 posto poveća na 30,02 posto. 

Profimedia
 

Takođe, planira se porast bicikliranja sa postojećih 0,7 na 2,2 odsto. 

Osim poznatih planova beogradskog metroa, tramvaja i gradske železnice, kao i odranije predviđenih magistralnih drumskih pravaca (Unutrašnji magistralni poluprsten - UMP, Spoljna magistralna tangenta - SMT, drumskih tunela ispod centra, od Topčidera do zone Autokomande i ispod Ade Ciganlije), u planu se ističe povećanje postojećih i izgradnja novih kapaciteta stacionarnog saobraćaja i oslobađanje površina koje zauzimaju neregularno parkirana vozila.

Takođe se i dalje planira aktiviranje vojnog aerodroma "Batajnica" za letove loukost kompanija, kao i razvoj teretnog avio-transporta, uspostavljanje sistema rečnog javnog prevoza...

Golf  tereni i sportske hale 

Promo/Ministarstvo finansija
Izgled Nacionalnog stadiona

Ovim planom su predviđeni i sportski projekti, kao što su Nacionalni fudbalski stadion u Surčinskom polju, sportska multifunkcionalna hala na Batajničkom putu, golf tereni u Pinosavi i Borči, Centar za vodene sportove u Bloku 44 i Odbojkaški centar na Bežanijskoj kosi.

Takođe, u Surčinu postoji potencijal za gradnju golf igrališta, kao i za razvoj Olimpijskog sela. 

Novi zdravstveni centri

U sektoru zdravstva, u planu je dalji razvoj i unapređenje zdravstvene ustanove u Zemunu, zatim, predlaže se formiranje novih specijalizovanih zdravstvenih centara za područje opštine Rakovica - na delu lokacije planirane za sport, i na teritoriji opštine Palilula, kao i u perifernoj zoni na teritoriji opštine Surčin.

Prioritetni projekti su završetak izgradnje novih kapaciteta Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, formiranje kampusa za biomedicinska istraživanja i biotehnološke kompanije na lokaciji Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, izgradnja Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, kao i izmeštanje Ginekološko-akušerske klinike Narodni front na planiranu lokaciju na Bežanijskoj kosi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike