Najmnogoljudnija opština u Srbiji postaće još "popunjenija": Niče više od 5.000 stanova na Novom Beogradu

18.10.2021

18:00

0

Planirana je izgradnja tri predškolske ustanove, kao i jednog doma zdravlja

Najmnogoljudnija opština u Srbiji postaće još "popunjenija": Niče više od 5.000 stanova na Novom Beogradu
Novi Beograd IMT - Copyright Grad Beograd/Urbanistički zavod Beograda

Novi Beograd je, čini se, bio i ostao veliko gradilište, jer od početka izgradnje ovog dela prestonice mašine i bageri ne staju. Najnoviji stambeno-poslovni kompleks koji će nići u najmnogoljudnijoj opštini u Srbiji nalaziće se na području fabrike "Industrija mašina i traktora" (IMT), a prema najavama u planu je izgradnja više od 5.000 stanova.

Naime, kako je predviđeno nacrtom plana detaljne regulacije (PDR) područja između ulica Jurija Gagarina i Zemunske, i to njegovom prvom fazom, koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na javni uvid, na oko 47,8 ha površine planirana je izgradnja više od 5.000 stanova, nekoliko predškolskih ustanova, dve osnovne škole, kao i 150.000 m2 komercijalnog prostora.

Plan se odnosi na područuje šireg industrijskog kompleksa, koji obuhvata i lokaciju ugašene fabrike traktora i fabriku "FMO".

Printscreen/GoogleMaps
 

- Prva faza obuhvata prostor između ulica Jurija Gagarina, Omladinskih brigada, kompleksa "Erport siti", Zemunske ulice, kompleksa "Movem", lesnog odseka, zaštitne zone dalekovoda i planirane saobraćajnice Nova 4, uključujući i samu saobraćajnicu - novodi se u Planu detaljne regulacije.

Stanovi za skoro 15.000 hiljada ljudi

Površina obuhvaćena planom iznosi oko 47,8 hektara, a predviđeno je da na ovom prostoru živi 14.770 stanovnika u 5.093 stanova.

Printscreen/ Youtube
 

Komercijalni sadržaji obuhvatiće poslovne komplekse, trgovinu na malo, ugostiteljstvo i turizam, komercijalne vidove sportskih i rekreativnih aktivnosti, kao i izložbeno-prodajne prostore.

Vrtići i škole

Planirana je izgradnja tri predškolske ustanove maksimalnog kapaciteta 270 korisnika, kao i četiri sporedna objekta predškolskih ustanova.

Pixabay (Ilustracija)
 

Ukupan planirani kapacitet predškolskih ustanova iznosi 1.160 dece. Planirane su i dve osnovne škole i to ukupnog kapaciteta od 1.680 učenika (raspoređenih u 56 odeljenja).

Takođe, planom je predviđena i izgradnja jednog doma zdravlja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike