Nakon proživljenog pakla, morali su da krenu iz početka: Kako danas izgleda život četiri porodice iz urušene zgrade u Vidovdanskoj?

15.06.2022

17:45

0

Posle boravka u hotelu "Slavija", četiri porodice skoro godinu dana žive u privremenim stanovima na Voždovcu

Nakon proživljenog pakla, morali su da krenu iz početka: Kako danas izgleda život četiri porodice iz urušene zgrade u Vidovdanskoj?
vračar srušila se zgrada vidovdanska ulica - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Iako je Grad Beograd početkom ove nedelje raspisao tender za izradu tehničke dokumentacije za gradnju stambenog objekta u Vidovdanskoj ulici, sudbina stanara urušene zgrade na Vračaru još uvek je neizvesna.

Nakon boravka u hotelu "Slavija", četiri porodice skoro godinu dana žive u privremenim stanovima na Voždovcu. 

Prema rečima jedne stanarke, Zorice Stanimirović, oni su se poslednji put čuli i videli sa gradskim čelnicima početkom aprila, kada su potpisali ugovore o rušenju stare zgrade i gradnji nove. 

24sedam/Goran Sivački
Urušena zgrada u Vidovdanskoj ulici

- Meni je komšinica javila da je Grad raspisao tender za izradu tehničke dokumentacije. Niko iz Grada s nama nije kontaktirao, pa ne znam da li ćemo biti upućeni u gradnju nove zgrade i da li ćemo moći da damo neke sugestije investitoru - navela je Zorica za 24sedam.

Na pitanje kako žive poslednjih godinu dana, stanarka Vidovdanske ulice kaže da su privremni stanovi funkcionalni, ali da "to nije njihova teritorija". 

- Smešteni smo u zgradi za raseljavanje i tu ćemo biti dok se naši stanovi ne sazidaju. Kada smo ušli u stanove, osim kupatila, pločica i sudopere ničega nije bilo. Uz pomoć komšinice, sklopili smo ugovor sa jednom radnom prodavnicom na Crvenom krstu koja nam je dala popust za robu koju smo kupili - kaže naša sagovornica. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Zorica za 24sedam kaže da su četiri porodice sa novčanom pomoći koju su dobile od Grada i uz popust pomenute prodavnice uspele da opreme stanove osnovnim kućnim potrepštinama. 

- Kupili smo frižider, veš-mašinu, šporet, peglu i fen za kosu. Ništa nismo imali. Pazarili smo i escajg, tanjire, peškire... Morali smo ponovo iz početka da krenemo - dodaje ona.

Kada je reč o potencijalnom datumu za useljenje u nove stanove, stanarka Vidovdanske kaže da ona više i ne razmišlja o selidbi.

- Za mene je sve to daleko, ne gledam mnogo ni unazad ni unapred. Imam već dovoljno godina i potreban mi je mir. Moje mišljenje je da naši stanovi neće biti gotovi ni za tri godine. Nisam preveliki optimista - zaključila je Zorica Stanimirović za 24sedam.

24sedam/Goran Sivački
 

Podsetimo, Grad Beograd je početkom ove nedelje raspisao tender za izradu tehničke dokumentacije za stambeni objekat u Vidovdanskoj 2a, gde se pre godinu dana zbog radova na susednom gradilištu urušila zgrada. 

Rok za izradu svih projekata je osam meseci, a zainteresovani ponuđači mogu da podnesu svoje prijave najkasnije do 22. juna.

Za izgradnju novog objekta biće zadužena Direkcija za građevinsko zemljište, a vrednost radova, kako su ranije istakli gradski čelnici, znaće se kada projekat bude bio završen.

Početak pakla

Zgrada u Vidovdanskoj ulici urušila se 16. jula 2021. godine.

Višespratnica je počela da se urušava jer su joj potkopani temelji sa gradilišta koje se nalazi na parceli pored. Samo četiri dana nakon prvog urušavanja, 20. jula 2020, pao je još jedan deo zgrade, tačnije čitav sprat.

Objekat koji se zida pored urušene zgrade ima građevinsku dozvolu za prijavu radova, navela je tada Građevinska inspekcija. 

Nakon urušavanja, Građevinska inspekcija podnela je krivične prijave protiv investitora, kao i protiv izvođača radova.  

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike