“Beograd se moli za mir”: Na hiljade građana šetalo u veličanstvenoj Spasovdanskoj litiji do Hrama Svetog Save, počela molitva (FOTO/VIDEO)

02.06.2022

16:00

0

Litija je formirana ispred Vaznesenjske crkve, u Ulici admirala Geprata

“Beograd se moli za mir”: Na hiljade građana šetalo u veličanstvenoj Spasovdanskoj litiji do Hrama Svetog Save, počela molitva (FOTO/VIDEO)
spasovdan - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Uz oglašavanje zvona u svim gradskim crkvama u 18 časova od Vaznesenske crkve krenula je Spasovdanska litija koju predvodi vaterpolista Stefan Mitorvić, a njega prati orkestar i građani glavnog grada Srbije.

Na hiljade okupljenih građana dostojanstveno šeta ulicama glavnog grada. Litija je iz Kneza Miloša skrenula u Kralja Milana do Trga Slavije, gde se zaustavila radi čitanja Jevanđelja sa kratkom molitvom, a potom je nastvaila Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save.

Na platou ispred Hrama Svetog Save patrijarh srpski služiće molitvu za mir i blagostanje, a zatim održati Spasovdansku besedu.

U programu na platou učestvuje i Hor Hrama Svetog Save.

U litiji učestvuju i 40 srpske dece sa KiM i 30 iz Crne Gore sa kojima je patrijarh Porfirije juče razgovarao u Hramu Svetog Save.

- Spasovdan je kruna, ali i osmišljenje svih ostalih događaja koje slavimo u crkvi, a koji su uspomena na tajnu Hristovog dolaska u ovaj svet i našega spasenja u njemu, ali istovremeno i molitveno učestvovanje u svakom od tih događaja - poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Liturgiju sa rezanjem slavskog kolača, koje je održana jutros u devet sati, služio je patrijarh srpski Porfirije sa arhijerejima i sveštenstvom.

U ovogodišnjoj Spasovdanskoj litiji pod nazivom "Beograd se moli za mir", pored mnogobrojnih građana, učestvuju i predstavnici Grada, sveštenici, članovi beogradskih crkvenih horova, kao i predstavnici različitih gradskih službi.

- Osećam se predivno kada vidim koliko se naroda skupilo danas. Duša mi je ispunjena radošću. Srećna slava svim Beograđanima - rekla je za 24sedam penzionerka Milijana Radić

Litijski krst ove godine nosi višestruki olimpijski i svetski šampion, vaterpolista Stefan Mitrović, a svetinje koje se nalaze u litiji su Sveto Jevanđelje, ikona Presvete Bogorodice Trojeručice i mošti i ikone Svetoga despota Stefana Lazarevića i Svete Petke.

- Godinama unazad učestvujem u Spasovdanskoj litiji. Ovo je veličanstven praznik, koji je despot Stefan još 1403. godine ustanovio kao slavu Beograda. Čast mi je što je prošlo eto već više od 600 godina, a mi i dan danas obeležavamo slavu. Beograd ima bogatu i dugačku istoriju i ponosan sam što sam stanovnik ovog grada - naveo je za 24sedam Beograđanin Marko Veličković.

- Raduje me kad vidim koliko se mladih danas okupilo. To znači da se naša omladina vraća hrišćanski vrednostima. Čast mi je što učestvujem u litiji i što pored sebe vidim ovoliko okupljenog naroda - kaze Miloš Janjić.

Ove godine domaćin slave je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je ranije rekao da nema tako duge tradicije u Beogradu, kao što je Spasovdan koji se, podsetio je, sa prekidima slavi već 619 godina.

Održan svečani prijem u Starom dvoru

Prijemu su prisustvovali predsednik Narodne skupština Srbije Ivica Dačić, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, predstavnici Grada Beograda, sprskih opština sa Kosova i Metohije, diplomatskog kora, ličnosti iz javnog života..., a prisutnima su se obratili patrijarh srpski Porfirije i ovogodišnji domaćin slave, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Patrijarh je rekao da slaveći slavu svako projavljuje svoj pogled na svet odnosno svoj sistem vrednosti po kojima ustrojava svoj život.

Zatvorene ulice

Od 16 do 20 sati za motorni saobraćaj biće zatvorene ulice Admirala Geprata i Dobrinjska, od Ulice kraljice Natalije do Ulice admirala Geprata.

Od 17 do 20 sati privremeno će biti zatvorene deonice ulica Kneza Miloša, Kralja Milana, Trg Slavija i Bulevara oslobođenja do Hrama Svetog Save, kako bi se omogućio prolazak učesnika litije.
Od 16 do 20 sati biće izvršeno i zauzeće parking mesta u Dobrinjskoj ulici, na potezu od Ulice kraljice Natalije do Ulice admirala Geprata, kao i u Ulici admirala Geprata, na potezu od Dobrinjske do Ulice kneza Miloša zbog poštovanja bezbednosnih protokola i potreba organizacije Spasovdanske litije, saopšteno je iz Beokom servisa.

Srbi oduvek pridavali veliki značaj Spasovdanu 
 

24sedam/Goran Sivački
 

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg, ili kako je u narodu uobičajeno, Spasovdan, jedan je od 10 praznika posvećenih Hristu. Vaznesenje spada u pokretne praznike - uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a 10 dana pre Duhova. 

Ova stara zavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje - vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost.

Ona predstavlja izraz duševne i moralne snage naroda prekaljenog u slavnoj prošlosti, postojanog u sadašnjosti i ponositog pred budućnošću. Pod pritiskom mnogih neprijatelja i velikih društvenih promena, praznovanje gradske slave je povremeno prekidano, ali i obnavljano, izdržavši tako najtežu probu vrednosti - probu vremena.

Koliki su značaj Srbi pridavali ovom prazniku, vidi se i po tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske sredenjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349, a dopunjen takođe na Spasovdan, 1354. godine.

Na proslavi Spasovdana 1939. grad Beograd je odlikovan najvišim ratnim odlikovanjem - Karađorđevom zvezdom sa mačevima IV stepena. Vredno je pomenuti da je Vaznesenjska crkva, sagrađena kao gradska 1863. godine, sačuvala originalni barjak Uprave grada Beograda.

Na barjaku od crvenog brokata, sa jedne strane je ikona Vaznesenja Gospodnjeg i, slovima od zlatnih niti, natpis - Opština grada Beograda 1938, a sa druge strane ikona Svete Petke i poruka - Ko krsno ime slavi, onom i pomaže.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike