"Spasovdan je kruna svih događaja koje slavimo": Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg

02.06.2022

11:44

0

Patrijarh je rekao da je sve u istoriji relativno i prolazno, ali da je crkva Hristova neprolazna jer je Gospod večan

"Spasovdan je kruna svih događaja koje slavimo": Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg
Tan2022-4-22_191030807_3 (1) - Copyright TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

"Spasovdan je kruna, ali i osmišljenje svih ostalih događaja koje slavimo u crkvi, a koji su uspomena na tajnu Hristovog dolaska u ovaj svet i našega spasenja u njemu, ali istovremeno i molitveno učestvovanje u svakom od tih događaja", poručio je danas patrijarh srpski Porfirije koji je povodom obeležavanja slave grada Beograda, Spasovdana, služio liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi zajedno sa arhijerejima i sveštenstvom.

Patrijarh je rekao da Hristovo rođenje, raspeće i vaskrsenje doživljavaju svoju punoću i kulminaciju upravo u tajni Vaznesenja gospodnjeg na nebo, te dodao da su od kada se Gospod vazneo na nebo ne samo ispunjena sva naša nadanja i proroštva - Mojsijeva, iz pslalama...nego je i nebo od tada otvoreno, odnosno otvoren je put sa zemlje na nebo i obratno.

Milos Tesic/ATAImages
Patrijarh Porfirije

- Tim putem, koji se zove Hristos, svako od nas uzlazi na nebo, ali i dobija blagoslov, dobija silu Duha Svetoga tako da svaki strah, nemoć, greh...sve ono što su naše slabosti ođedanput dobija svoju snagu, postaje svemoćna sila koju posedujemo ljubavlju Božjom i njom možemo da nadiđemo sve što ono je granica stvorenog, što je granica nas kao ljudi - rekao je patrijarh.

Naveo je da osim Beograda, slavu Vaznesenja Gospodnjeg slave i Žiča, Dečani, Pećka patrijaršija i mnogi drugi hramovi u našoj zemlji i širom sveta i poručio da biti pravi svedok Hristov znači slaviti i njegovo vaznesenje.

- Činjenica da jedan grad ima slavu i da je ta slava vezana za Hristov život i naše spasenje najasniji je pokazatelj da smo Hristovi i da je sistem jevandeljskih vrednosti ono na čemu počiva naš život danas jer nas je taj sistem vrednosti uobličio ljubavlju, trudom, molitvama, naporima, pokroviteljstvom Svetoga Save i svih svetih iz našega roda - istakao je patrijarh Porfirije.

Dodao je niko ne može da nam kaže "uzmite ovaj sistem vrednosti da biste bili tradicionalni ili moderni" jer je, kako je rekao, jevanđeljski sistem vrednosti univerzalan - ide u prošlost, deo u sadašnjosti, ali je i budućnost.

- Ne treba niko da nam kaže kako treba da živimo, to nam je rekao Hristos i zato slavimo slavu Spasovdan jer smo se opredelili za Hrista - rekao je i dodao da grad Beograd, slaveći danas slavu, to pokazuje.

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
 

Patrijarh je rekao da je sve u istoriji relativno i prolazno, ali da je crkva Hristova neprolazna jer je Gospod večan.

Naveo je da je svaki strah, osim straha Božjeg, samo izraz i pokazatelj nesigurnosti u ono u šta verujemo i za šta smo se opredelili.

- Neka bi Gospod dao, braćo i sestre, da budemo svedoci Hristovi, da se ne bojimo i da budemo radosni jer su apostoli jedino onog trenutka kada se Gospod uznosio na nebo, iako je svaki rastanak tužan, jedino tokom tog rastanka bili ne samo bili utešeni nego i radosni jer je taj njegov odlazak istovremeno predokušanje njegovog dolaska, grugog i slavnog, ali i prisustva njegovog u srkvi - rekao je patrijarh i zaključio:

- Ne bojimo se. Radujemo se i neka Gospod bude na prvom mestu u našem životu. Neka je srećna i blagoslovena slava svim građanima, hrišćanima pravoslavnim grada Beograda, onima koji vode grad Beograd, svim ljudima koji rade u gradskoj administraciji jer je to i njihova slava u užem smislu, a slava svih nas u najširem i suštinskom smislu. Srećna slava i neka Gospod sve blagoslovi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike