Višedecenijski san građana leve obale Dunava nikada bliži? Do kraja naredne nedelje tender za izgradnju kanalizacije

18.02.2022

10:15

0

U okviru tendera, Grad Beograd i gradska opština Palilula obezbedili su da se o trošku Evropske investicione banke uradi revizioni šaht za svaku kuću

Višedecenijski san građana leve obale Dunava nikada bliži? Do kraja naredne nedelje tender za izgradnju kanalizacije
Copyright Profimedia/Printscreen/Youtube

Zamenik gradonačelnika Beograda najavio je danas da će do kraja naredne nedelje biti raspisan tender za izradu 80 kilometara kanalizacije na levoj obali Dunava, u Borči i Krnjači gde živi više od 80.000 Beograđana.

Vesić je na Studiju B u rubrici "Pitajte Gorana Vesića” podsetio da je ranije raspisan tender za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, kao i tender za FIDIC inženjera koji će pratiti čitav posao na levoj obali Dunava.

U okviru tendera, Grad Beograd i gradska opština Palilula obezbedili su da se o trošku Evropske investicione banke uradi revizioni šaht za svaku kuću, čime će građani uštedeti između 800 do 1.000 evra.

Tanjug/Predrag Mitić
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

Platiće samo priključak i to na 60 rata, rekao je Vesić i dodao da je to velika vest za levu obalu Dunava jer će konačno rešiti problem koji postoji otkad i samo naselje.

- Decenijama smo slušali kako svi obećavaju kanalizaciju u Borči i Krnjači a ni projekte nisu imali. Kanalizacija u tom delu grada koštaće između 55 i 60 miliona evra, od čega je 35 miliona evra iz kredita Evropske investicione banke, 16 miliona evra biće donacija EU, a ostatak iz budžeta Grada Beograda - rekao je on.

Vesić je zahvalio EU na donaciji i ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović na pomoći jer to najveća evropska donacija data gradu Beogradu.

- U pojedinim delovima na levoj obali Dunava već počinjemo da radimo, a reč je o radovima koji se finansiraju iz gradskog budžeta i za koje smo već raspisali tendere i dobili izvođače. Tako da nećemo da čekamo da se završi tender za deo koji plaća EIB da bismo počeli radove - rekao je Vesić.

Za građane leve obale Dunava važan je novi Dom zdravlja u Borči, i to što će zgrada starog do kraja marta biti preuređen u opštinski uslužni centar u kojem će biti sve gradske ali mnoge i republičke službe.

24sedam/Goran Sivački
 

Građani tog dela grada za više od 90 odsto administrativnih i upravnih poslova neće morati da prelaze most, što je prava decentralizacija.

Novim plan, dodao je, predviđa lokacije za gimnaziju i strukovnu školu, a u narednih mesec, dva, očekuje se ugovor za izgradnju mosta na Adi Huji, koji je jedan od sedam planiranih do 2030. godine.

Predviđeno je i da se tramvaj "prebaci" na levu obalu Dunava u okviru 42,6 kilometara proširenja tramvajske mreže, dodao je Vesić i najavio brzi tender za izgradnju pet bazena od kojih će jedan biti u Borči i to pored BSK-a. Prva faza podrazumevće zatvoreni i otvoreni bazen, a naredne čitav sportski centar s halom.

- U okviru projekta "Beograd - Zrenjanin” radi se brzi put, a grad insistira da se uključi i Zrenjaninski put o čemu pregovara sa resornim ministarstvom. Plan je da se Zrenjaninski put potpuno uredi, uključujući i podvožnjake i nadvožnjake - rekao je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike