Voždovčani 23 godine čekaju da im se reši problem: "U rupu su već upadali mačke i psi, dok dete ne strada niko ništa neće uraditi" (FOTO)

16.05.2022

17:45

0

Prema rečima stanara ovog voždovačkog naselja Miloša Runje prvi problem je nastao posle bombardovanja, kada je projektil pao pored njihove zgrade

Voždovčani 23 godine čekaju da im se reši problem: "U rupu su već upadali mačke i psi, dok dete ne strada niko ništa neće uraditi" (FOTO)
rupa kolaz - Copyright Privatna arhiva/Miloš Runjo

Stanari voždovačkog naselja Braće Jerković, koji žive u zgradi broj 235, još od bombardovanja 1999. godine suočavaju se sa velikom opasnošću koja potiče od popucale rešetke za odvod, a koja se nalazi na stazi oko tog stambenog objekta.

U tu rupu već nekoliko puta su upadale životinje, poput mačaka i kučića, pa su stanari morali da ih spasavaju, a besni građani se pitaju da li je potrebno da neko dete strada kako bi se rešetka zakrpila. 

Prema rečima stanara ovog voždovačkog naselja Miloša Runje prvi problem je nastao posle bombardovanja, kada je projektil pao pored njihove zgrade. 

Privatna arhiva/Miloš Runjo
 

- Ploča koja drži rešetku je popucala. Kasnije, usled zemljotresa, počela je polako da tone. Sve je eskaliralo kada je postavljena nelegalna trafika u dvorištu zgrade. Stanari su se bunili i slali opštini molbu za reakciju, ali je trafika ostala na mestu. Kada su kopali kanale za struju za taj objekat, ploča je skroz potonula - objašnjava za 24sedam Runjo. 

On navodi da su stanari njegove zgrade već dovoljno zaduženi jer su uzeli dva nova lifta u iznosu od 80.000 evra, pa je svaki stan uzeo kredit na 1.000 evra na šest godina, a i  da staza oko zgrade nije u nadležnosti stanara već grada i opštine. 

Privatna arhiva/Miloš Runjo
 

- Tražili smo više puta ponudu od JKP "Gradsko stambeno" za sređivanje staze oko zgrade, ali je nikada nismo dobili - kaže za 24sedam Runjo. 

Naš sagovornik ističe da su svi okolni ulazi i staze oko njihove zgrade renovirani, osim njihovih.

Privatna arhiva/Miloš Runjo
 

 Takođe, Runjo kaže da su već nekoliko puta spasavali životinje koje su upadale u rupu.

- Kontaktirali smo i s predsednicom opštine Voždovac, koja je rekla da će da urgira u "Gradskom stambenom", ali na to još uvek čekamo - zaključio je Runjo.

Šta kažu inspektori? 

Privatna arhiva/Miloš Runjo
 

Građevinski inspektor Odeljenja za inspekcijske poslove Opštinske uprave opštine Voždovac izašao je na teren 2016. godine i tada je stanarima Braće Jerković obećana pomoć.

- Vizuelnim pregledom moglo se utvrditi da je betonska pešačka staza, širine oko jedan metar, u jako lošem stanju zbog neadekvatnog održavanja, kao i starosti i vremena izgradnje nje i stamog objekta. Na pojedinim mestima je došlo do nivelacije same staze i izlaska staze iz horizontalne ose usled sleganja tla. Na pojedinim mestima staze i nema, zbog dotrajalosti materijala i deastacije - naveli su te godine iz opštine. 

Takođe, dodali su kako je zbog svega toga neophodno izvesti radove na sanaciji staze i stepeništa uz prethodno pribavljanje odobrenja nadležnog organa od strane Skupštine grada.

- Što se tiče pomoći oko finansiranja radova na sanaciji, ovo odeljenje nema nadležnosti da o tome odlučuje, već se možete obratiti Gradskoj upravi grada Beograda - naveli su iz Opštine Voždovac.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike